Povestea incredibilă a gorjeanului care trăiește de șapte ani cu rinichiul unui adolescent mort într-un accident

0
33

Sorin Dumitru Feroiu are vârsta de 30 de ani și este din localitatea Lelești. De peste șapte ani, acesta trăiește cu rinichiul unui adolescent din Dolj, care și-a pierdut viața într-un accident rutier. Sorin Dumitru Feroiu a făcut dializă timp un an și jumătate, după ce ambii rinichi nu au mai funcționat. Cu toate acestea, nu și-a pierdut speranța. „Am făcut dializă un an și jumătate. Era greu să stai patru ore cu acele în mână. Am sperat că o să mă fac bine, pentru că sunt tineri și am șanse mai mari la un transplant. Am încercat să facem un transplant de la rinichi de la părinți. Am fost la București, dar, din păcate, nu mama avea altă grupă de sânge, iar tatăl a avut unele probleme de sănătate. Am fost la Cluj și m-am pus pe lista de așteptare, pentru că acolo am făcut transplantul”, spune Sorin.

A murit lângă casă

A reușit să efectueze transplantul de rinichi în vara anului 2010. Sorin avea atunci vârsta de 23 de ani. A fost sunat că s-a găsit un donator. Mai târziu a aflat că cel de la care provine organul este un tânăr de doar 18 ani, care fusese victima unui accident de circulație. „Am primit rinichiul de la un donator aflat în moarte cerebrală. Era cu cinci ani mai mic decât mine. A murit într-un accident rutier. Trăia în localitatea Galicea Mare, undeva între Craiova și Calafat. A murit chiar lângă casă. Se deplasa cu motoscuterul pe care se mai afla un prieten. Au fost loviți de un șofer cu un BMW. Acum sunt bine. Mai merg la controale la Cluj”, ne povestește Sorin.

Poezie dedicată donatorului, chiar de ziua sa

Sorin Feroiu Dumitru a ținut să-i mulțumească familiei donatorului și le-a trimis o poezie. Ceva inexplicabil s-a petrecut pentru că scrisoarea a ajuns la destinație chiar de ziua de naștere a tânărului care murise în accident. „Eu nu am avut voie să intru în contact cu familia lui, dar am văzut mai târziu știrea în ziar. Am făcut o legătura. Un profesor de la mine de la țară i-a făcut o poezie. Am trimis-o familiei în semn de apreciere pentru ceea ce au făcut pentru mine. A fost ceva special pentru că scrisoarea a ajuns chiar în ziua în care ar fi împlinit 19 ani“, ne spune Sorin.

Acesta spune că trebuie încurajată donarea de organe: „Familia a fost foarte încântată că o parte din fiul lor trăiește prin mine. Toată lumea trebuie să se gândească la faptul că ar putea să salveze o viață. E păcat ca organele să putrezească în pământ. Cred că ar fi bine ca să se introducă „acceptul prezumat“ în noua lege. Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România, a fost prezent la o întâlnire la Târgu Jiu cu persoanele care au primit un organ și cu cei care au donat. Acesta a spus că pe lista de așteptare sunt 5.000 de persoane: „A apărut recent pe site-ul Ministerului Sănătății un proiect de lege pe linia transplantului de organe în scop terapeutic. La nivel de asociație, am făcut unele propuneri. Una dintre ele este cea a „acceptului prezumat“, pentru că în țările dezvoltate cu cei mai mulți donatori este o lege favorabilă, pe care propunem să fie introdusă și la noi. Acceptul prezumat facilitează mult mai ușor și accesibil la donarea de organe și constă în faptul că persoana care nu a declarat în timpul vieții că nu este de acord să i se preleveze organele în scopul transplantului atunci este considerată donatoare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here