17.9 C
Târgu Jiu
vineri, mai 7, 2021
AcasăSocialPoveştile din spatele cancerului

Poveştile din spatele cancerului

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, marcată şi în Gorj

Data de 4 februarie marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, o zi importantă şi pentru gorjenii, care nu au uitat de însemnătatea aceste zile. Nici Asociaţia Română de Oncologie „Sfânta Ana” nu a uitat, astfel că, începând cu această dată va debuta o vasta campanie de informare asupra a trei tipuri de cancer, campanie ce se va desfăşura anul acesta în liceele din Târgu-Jiu, judeţul Gorj, dorindu-se ca în fiecare an să fie cuprinse cât mai multe şcoli din judeţ şi de la nivel naţional.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului a fost marcată şi la Târgu-Jiu. Începând cu data de 4 februarie, în judeţ a început o amplă campanie de informare asupra a trei tipuri de cancer, o campanie care se va desfăşura sub forma unui concurs, după cum a precizat Bogdana Costoiu, coordonator principal Asociaţia Română de Oncologie „Sfânta Ana” Târgu-Jiu. „Activitatea de informare a elevilor va fi urmată de organizarea unui concurs între licee pe teme de educaţie sanitară privind cancerele genitale, mamare şi pulmonare, factorii de risc, comportamentul care predispune la cancer, dar şi cel care evită apariţia bolilor oncologice”, a spus Bogdana Costoiu. Tot în cadrul acţiunilor desfăşurate pentru marcarea acestei zile, Asociaţia Română de Oncologie „Sfânta Ana” a organizat sâmbătă, la Mănăstirea Lainici o excursie la care au participat 15 persoane cu afecţiuni oncologice, aceasta încadrându-se în activităţile de consiliere psihologică, respectiv terapie de grup/grup de suport, pe care asociaţia le desfăşoară permanent.

Supravieţuitor: Cancerul poate fi învins

Transmitem gândurile unor bolnavi care au luptat cu cancerul şi au supravieţuit: „Când afli că ai cancer simţi că se opreşte lumea în loc. Ai senzaţia că totul s-a sfârşit. Dar, nu este aşa. Este foarte important să-ţi aduni orice fărâmă de energie şi să porneşti la luptă. Fiindcă pentru majoritatea dintre noi, cancerul poate fi învins. Principalul este, indiferent cât de greu e şi de cate ori îţi vine să cedezi, să-ţi aduci aminte că şi alţii au luptat şi au supravieţuit” (Stoian Amalia, Lavinia Pisc, Cosor Mara, Brujan Ileana, Borhina Camelia, Cazacu Viorica). Special pentru data de 4 februarie 2013, Viluţa Văduva, o supravieţuitoare de mai bine de 28 de ani a trei diagnostice diferite de cancer (la 18 ani – limfom non-hodgkin, apoi neoplasm mamar stadiul III B, urmând diagnosticul de tumoră axilara) a scris o poezie pe care o dedică tuturor celor care au trăit aceeaşi dramă şi reuşesc să o depăşească, poate, zi de zi.

Învingătorii

Suntem aici puţini sau mulţi,
Învingători în viaţă,
Păşim sfioşi pe drumul lung,
Scăldat cu lacrimi şi speranţă.

Din flori, din raze şi din stele,
Am adunat un curcubeu,
De diamante şi culoare,
Şi azi le-am pus în părul tău.

Să străluceşti, să fi frumoasă,
Ca o mireasă din poveşti,
De eşti iubită, fiică – mamă,
Sau soră dacă eşti, să ne trăieşti.

Să nu plătim tribut, pe-această boală,
Cu preţul inocentei, un calvar,
Să ne luptăm, să fim stăpâni,
Şi viaţă vom primi în dar.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -