spot_img
14.9 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăSocialPrea puţin vin, toamna aceasta

    Prea puţin vin, toamna aceasta

    Agricultorii gorjeni care şi-au pus bazele în recolta de vie din această toamnă nu vor putea să se bucure. Asta, deoarece condiţiile meteorologice au influenţat în mod negativ recolta de struguri care sunt şi puţini, şi de calitate inferioară. La polul opus se află porumbul, care a umplut hambarele gospodarilor, iar însămânţarea de toamnă a demarat în forţă.

    Recolta din această toamnă pare a fi una promiţătoare în ceea ce priveşte porumbul şi grâul. Mai bine de 45% din cultura totală de porumb a fost recoltată de gorjenii gospodari. Totalul suprafeţelor cultivate cu aceste cereale însumează 61.000 de hectare. Nu acelaşi lucru am putea să spunem despre culturile de viţă de vie. Gospodarii care mizau pe obţinerea unor cantităţi mari de vin, în această toamnă, vor fi dezamăgiţi. Precipitaţiile abundente din sezonul trecut au distrus recolta şi au favorizat apariţia unor boli specifice viei. Asta a redus atât cantitatea de struguri, cât şi calitatea acestora. „ La nivelul judeţului Gorj avem o suprafaţă însămânţată de proumb de 61.384 de hectare. Până la momentul actual, s-a recoltat o suprafaţă de circa 45 %, aproximativ 26.000 de hectare. Dacă facem comparaţie cu anul trecut, am avut în jure de 3.300 kilograme boabe la hectar. Până acum stăm puţin mai bine, în jur de 3.500 kilograme la hectar. Ploile care ne-au sâcâit în perioada treieratului la grâu au fost benefice pe partea cealaltă. Tot în acest moment se realizează recolta strugurilor. Avem o suprafaţă de 3.729 de hectare hibride. Aici nu putem să spunem că stăm aşa bine ca la porumb sau grâu. Din păcate, ploile care s-au abătut asupra judeţului nostru au creat probleme, în sensul că au apărut boli, dăunători care au făcut ravagii în plantaţiile din întregaa ţară. Dacă facem o comparaţie cu anul trecut, 5.000-5.200 de kilograme la hectar, până acum avem doar 60%, deci cam 2.300 de hectare. Stăm mai rău, în jur de 3.000 de kilograme la hectar, dacă facem comparaţie cu anul trecut avem o producţie scăzută cu 30-40%. Nu este vorba numai cantitativ, dar şi calitativ. Calitatea strugurilor este mai proastă decât anii trecuţi”, a precizat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj. Acum, că recolta se află în plin proces de strângere de pe terenuri, agricultorii gorjeni pregătesc pământul pentru însămânţarea de toamnă. Condiţiile meteo din această toamnă asigură premizele unei culturi bune de cereale păioase şi în anul viitor.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: