spot_img
24.1 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 16, 2024
Altele
    AcasăSocialPregătiţi de BAC?!

    Pregătiţi de BAC?!

    Peste 7500 de elevi gorjeni din clasele a XII-a şi a XI-a şi-au încercat, ieri, cunoştinţele la limba şi literatura română, în cadrul simulării examenului de bacalaureat. Nu a fost singura probă pe care viitorii absolvenţi o vor avea de susţinut la vară, pentru că simularea continuă miercuri, cu proba obligatorie a profilului.

    Elevii de la clasele terminale de liceu au fost ieri prezenţi în bănci pentru a răspunde subiectelor scrise de la limba şi literatura română. Emoţiile nu au lipsit chiar dacă, ieri, candidaţii au trecut printro simulare şi nu derularea propriu-zisă a examenului. Despre subiecte, elevii atât de la clasa a XII-a, cât şi colegii mai mici cu un an, au spus că au fost conforme programei şcolare, dar au avut grade diferite de dificultate. Din cele 3 subiecte, a existat şi unul care nu prea le-a fost pe plac, au spus unii dintre candidaţi, conştienţi că nu au ce face, decât să parcurgă până la vară, toată materia. După ce au ieşit din sală, la o primă impresie, autoevaluările nu au întârziat să apară. „A fost destul de bine, după părerea mea, ne-am descurcat pentru că ne-am pregătit, cât de cât. Subiectul doi a fost de opinie şi aşa ne-am putut spune părerea, iar la subiectul 3 am avut conflictul dintre 2 personaje, pe baza Scrisorii pierdute de I.L.Caragiale. Tocmai pentru că suntem a XI-a, eu cred că simularea unui examen precum cel de la Bacalaureat este binevenită, pentru că ne obişnuim cu subiectele de anul viitor”, a declarat Bianca, elevă a Colegiului Naţional “Ecaterina Teodoroiu”. Un alt elev tot din clasa a XI-a spus că cerinţele au fost destul de grele, dar s-au pregătit. Mai mult, tânărul a spus că „nu e pe plăcute, pentru că tot trebuie să fim pregătiţi. Mă aştept la un 7.00”, a declarat Alexandru, elev la C.N. “Ecaterina Teodoroiu”.

    Un subiect, mai multe păreri

    Primul subiect a făcut apel la cunoştinţe de vocabular, limbă română şi gramatică, ale elevilor de clasa a XII-a. Candidaţii au spus că nu acesta a fost subiectul cel mai dificil, dar că până la vară nu au de ales decât să se pună la punct cu toată programa şcolară, pentru a nu avea surprize. „Nu a fost aşa de greu, astfel că eu mă aştept la un rezultat bun. Aş sublinia mai complex subiectul 3 cu opera lui Liviu Rebreanu, care ne cerea axarea pe personajul Ion, deci nu a fost greu. Simularea asta încearcă să ne arate gradul nostru de pregătire de până acum. Unde sunt lacune, mai este timp să le umplem”, a declarat eleva, ferm convinsă că subiectele au fost uşoare. O altă părere a avut un tânăr care la subiectul 3 ar fi preferat alt roman şi alt autor. „Nu aş fi vrut neapărat Ion al lui Rebereanu, ci mai degrabă Moromeţii ai lui Preda. Mă aştept la un 6-7, dar până la vară vreau să pot schimba nota în 8,50”, a declarat elevul. Cel mai important pentru candidaţi este faptul că simularea le dă un grad real de pregătire, iar concluzia nu vine doar de la viitorii absolvenţi de liceu, ci şi de la colegii mai mici.

    Simularea continuă. Rezultatele, pe 14 martie

    Tot împreună, vor continua simularea cu alte 2 probe, cea obligatorie a profilului, care este programată miercuri, iar vineri, vor susţine proba la alegere. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, prima probă a simulării nu a adus incidente şi s-a derulat corespunzător metodologiei în toate cele 32 de centre de examen. Nu au lipsit absenţii. Potrivit şefului ISJ, Ion Işfan, din totalul de 7758 de candidaţi înscrişi pentru proba de limba şi literatura română, 220 de elevi nu s-au prezentat la simulare, ieri. Lucrările vor fi corectate în 3 centre de evaluare zonală.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: