spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăSocialPreşcolarii gorjeni, la evaluare

    Preşcolarii gorjeni, la evaluare

    Preşcolarii gorjeni au parte în aceste zile de o evaluarea psihosomatică. Psihologi de la 11 centre de evaluare din judeţ au sarcina de a testa vorbirea şi cunoaşterea preşcolarilor care vor merge fie în clasa I, fie la grupa pregătitoare. Pentru a putea fi evaluaţi, copiii sunt programaţi, cele mai multe solicitări fiind pentru ziua de sâmbătă. Reprezentanţii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Gorj spun că din reacţia părinţilor reiese nevoia de a se informa pentru a putea lua cea mai bună decizie la îndrumarea evaluatorului. În plus, la 29 februarie se încheie o primă etapă în testarea copiilor, urmând şi altele.

    Cum de la începerea evaluărilor psihosomatice nu s-au scurs decât două zile, majoritatea părinţilor au preferat să se informeze mai întâi şi să facă programări pentru weekend, când sunt mai liberi. O primă perioada rezervată evaluărilor este 20-29 februarie la centrele stabilite în municipiu şi judeţ, dar va continua, astfel ca toţi copiii să aibă posibilitatea de a urma un învăţământ de calitate. Psihologii explică în ce anume constă evaluarea preşcolarilor aduşi le centre şi care este rolul testării. „Copilul trebuie să se concentreze 20 de minute, timp în care urmărim anumite aptitudini. Funcţia cognitivă, atenţia, memoria, gândirea, dar şi aptitudinile de limbaj şi comunicare sunt prioritare. Ne axăm şi pe predispoziţia pentru scris şi citit, dar şi pe competenţe matematice”, a explicat Claudia Crăciunescu, psiholog în cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

    În Gorj, 11 centre de evaluare

    Supuşi evaluării sunt, în special, copiii care la 1 septembrie nu au şapte ani împliniţi pentru clasa I, dar nici şase ani pentru a merge la grupa pregătitoare, dar care, în funcţie de dezvoltare intelectuală se pot integra întro grupă sau alta. Aici intervine rolul evaluării care făcută cu profesionalism sprijină o decizie justă a părintelui care are ultimul cuvânt. Testaţi vor fi de asemenea şi preşcolarii care împlinesc şase ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie, iar evaluarea lor este decisivă pentru a vedea unde se integrează mai bine. Evaluarea psihosomatică se încheie cu o recomandare adresată părinţilor, din care va rezulta unde anume trebuie înscrişi preşcolarii, grupă pregătitoare, clasa I sau grupă mare. În judeţ au fost stabilite de către Inspectoratul Şcolar 11 centre de evaluare, dintre care trei, aferente municipiului Târgu-Jiu. Unul de permanenţă, fiinţează la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, iar alte două la Grădiniţele cu Program Prelungit Nr. 8 şi „Constantin Brâncuşi”.

    Psihologii continuă testarea şi după 29 februarie

    Şi după data de 29 februarie, evaluarea psihologică va fi posibilă, asigură conducerea CJRAE. Părinţii vor avea la dispoziţie pentru programări Centrul Judeţean, dar şi cabinetul de asistenţă şi consiliere individuală. La Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţa Educaţională de la Bârseşti, cinci profesori consilieri vor asigura permanenţa serviciilor până la 1 septembrie, astfel ca şi părinţii plecaţi în străinătate să îşi poată aduce copiii la evaluare. „Evaluarea va continua până la începerea anului şcolar şi vine în sprijinul părinţilor plecaţi în străinătate. Noi le stăm la dispoziţie şi cred că toţi copiii au dreptul la un învăţământ de calitate”, a declarat Natalia Mihai, director al centrului. Conducerea speră ca interesul părinţilor să crească şi în următoarele etape de evaluare, iar deciziile să fie luate în cunoştinţă de cauză.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: