Președintele Cenaclului Columna își lansează cartea

0
280

Scriitorul Marius Iorga, președintele Cenaclului „Columna”, va lansa joi, 8 octombrie, volumul „Ambiguu”, apărut la editura timișoreană Eubeea. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Artă din Târgu Jiu (Parcul Central).

„«Ambiguu» este o carte în care mi-am permis să mă joc cu personajele, cu lume lor, cu sentimentele lor, cu tot ceea ce puteam avea la îndemână într-un text. Pare serioasă, pentru că lasă întrebări fără răspuns la final…”, mărturisește scriitorul Marius Iorga.

Personajele din cartea sa sunt oameni care au trecut sau au rămas în viața sa: „Nu sunt eu, ci-s acei câțiva aleși care-au trecut prin mâna mea spre viață. Le-am răsturnat esențele și i-am adus aici, printre noi, pentru a-mi dovedi puterea și, de ce nu?, puterea lor de-a ne surprinde viața, de-a o sparge în bucăți și recompune după legi mai mult sau mai puțin relativiste“, a mai spus scriitorul.

Volum lansat la o distanță de peste două decenii de prima carte

Scriitorul Viorel Surdoiu expune modul în care sunt construite personajele: „Marius Iorga nu construiește spații euforice și acțiuni cu termen limitat de desfășurare, ci folosește plasticitatea cuvântului ca să ”recompună” ca într-un vitraliu episoade existențiale, personajele fiind puse să joace în locuri tabu ale firii umane, camere bântuite de factori instinctiv-afectivi (Șapte camere, roman, 2018), Volumul intitulat ”Ambiguu” a apărut la aceeași editură timișoreană ”Eubeea”, în acest an, 2020, curios, tocmai când viața noastră pare încărcată de ambiguitate. Gândurile, frământările, gesturile expuse sunt elemente de decor pentru niște structuri caracteriale, motive regizorale bine căutate și conturate în cele opt proze scurte propuse ca niște clipuri pline de esență, care dezvăluie atât cât este necesar pentru a induce cititorului un final în ambiguitate, insinuant, deschis“.

Marius Iorga este un scriitor care se remarcă și prin activitatea sa culturală, conducând de câțiva ani buni și Cenaclul Columna. Reușește, astfel, să adune și să țină laolaltă târgujienii interesați de acest fenomen al scrisului, fie că sunt dintre cei aflați la început de drum, fie că vorbim despre scriitori cu ani de creație în spate și mai multe cărți publicate. Din cea de-a doua categorie face parte și Marius Iorga, ”Ambiguu” fiind cel mai recent volum al său, la 21 de ani distanță de prima sa apariție editorială în volum de proză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here