Prima mașină de școală de șoferi pentru persoanele cu dizabilități și primul cursant în scaunul cu rotile

1
266

Daniel Nicolae Zoltan, în vârstă de 31 de ani, este prima persoană aflată în scaunul cu rotile din județul Gorj care a efectuat pregătirea practică și va susține, astăzi, proba practică pentru obținerea permisului de conducere chiar la el acasă. Școala de șoferi „Copilot“ din Târgu Jiu a reușit să monteze pe o mașină un dispozitiv pentru ca toate comenzile să fie acționate cu mâna și autorizeze autoturismul pentru efectuarea orelor de practică și a probei practice.

Daniel Nicolae Zoltan este din localitatea Drăguțești, dar trăiește mai mult în Anglia acolo unde soția sa lucrează, iar fiica lui merge la școală. Are nevoie de permisul auto pentru a avea o viață mai ușoară. De aproximativ cinci ani încearcă să obțină permisul de conducere, dar nu a reușit să găsească o mașină adaptată: „Am fost la București și în alte orașe mari ca să urmez școala de șoferi, dar costurile ar fi fost foarte ridicate. Până la urmă, cu ajutorul școlii de șoferi și a domnului instructor Cristi Dănescu am reușit să urmez școala la mine acasă. Școala de șoferi a adaptat o mașină pentru a-mi putea îndeplini dorința. Pregătirea practică a decurs foarte bine. Am nevoie de o mașină pentru a-mi face viața mai ușoară“.

A răspuns corect la 25 de întrebări

Daniel a susținut ieri „sala“ și a răspuns corect la 25 de întrebări din 26, iar astăzi va susține proba practică. „Am programat în regim de urgență pentru că vineri trebuie să mă întorc în Anglia, unde mi se administrează tratamentul pentru boala de care sufăr vreau să mulțumesc conducerii Serviciului de Permise și Înmatriculări Auto pentru susținere și comisarului șef“, a spus Daniel.

A rămas în scaunul cu rotile în urma unui accident de muncă

Tânărul a rămas paralizat în urmă cu șapte ani în urma unui accident de muncă. „Am avut un accident de muncă în urmă cu șapte ani de zile. Lucram în construcții și am văzut de la o înălțime de opt metri. Mi-a fost afectată coloana vertebrală și am rămas cu o paralizie a picioarelor. Urmez un tratament în Anglia și sper că în timp o să mă recuperez“, ne-a povestit Daniel.

Investiția se ridică la 8.000 de euro

Cristi Dănescu, instructor auto și reprezentant al școlii de șoferi „Copilot“, : „Este prima mașină din Oltenia adaptată pentru persoanele cu dizabilități. Toate comenzile sunt la mână. La început am luat mașina pentru cei care doresc să facă școala de șoferi pe un autoturism cu cutie automată. Am adaptat mașina pentru Daniel, dar și pentru alte persoane care se află în situația lui pentru că și acestea au dreptul la viață. Au mai fost în trecut persoane cu handicap care au solicitat o mașină pentru a urma școala de șoferi, dar atunci nu aveam o astfel de mașină. Autoturismul este verificat și autorizat. Investiția în autoturism și în dispozitivul care a fost montat se ridică la aproximativ 8.000 de euro“.

Ștefan Țacu, șeful Serviciului de Permise și Înmatriculări Auto, a precizat că era nevoie de un autoturism de acest fel în județul Gorj: „S-a prezentat o persoană cu handicap locomotor care a solicitat examinarea la proba teoretică și va fi programat în vederea susținerii probei pe un autoturism adaptat în conformitate cu infirmitatea lui. Cu siguranță, acest autoturism este acreditat de către Registrul Auto Român și este îmbucurător că avem autovehicule adaptate pentru persoanele cu astfel de dizabilități. Sunt persoane care mi-au cerut sfatul în ceea ce privește examinarea la proba practică și cu siguranță le-am acordat asistența cuvenită, dar marea majoritate a persoanelor cu astfel de probleme au numărul meu de telefon și în momentul în care ajung la sediul serviciului nostru mă sună și cu siguranță un lucrător ia legătura pentru a găsit soluții la problemele ridicate. Este îmbucurător că există un astfel de autoturism și în județul nostru“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here