spot_img
13.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesPrimăria Peștișani a cerut Consiliului Județean Gorj preluarea Casei Muzeu „Constantin Brâncuși“

    Primăria Peștișani a cerut Consiliului Județean Gorj preluarea Casei Muzeu „Constantin Brâncuși“

    Primăria Peștișani a solicitat Consiliului Județean Gorj preluarea Casei Muzeu „Constantin Brâncuși“ de la Hobița, care în prezent se află în administrarea Muzeului Județean Gorj.

    Cosmin Pigui, primarul localității, declară că intenția sa este de a restaura casa originală în care s-a născut Brâncuși în curtea Casei muzeu, pentru că acolo s-a aflat inițial: „Casa a fost introdusă în domeniul privat al comunei și ieri (n.r. – luni, 18 februarie) am făcut adresă către Consiliul Județean ca să cedeze și Casa Muzeu către Primăria Peștișani pentru a putea elabora un proiect comun. Vrem ca locuința în care s-a născut marele sculptor să o restaurăm pe terenul pe care se afla Casa muzeu, pentru că acela a fost locul unde s-a aflat și acolo este terenul lui Constantin Brâncuși“.

    „O să demarăm procedurile pentru întocmirea unui proiect“

    Primarul Cosmin Pigui vrea să demarez un proiect pentru restaurarea și punerea în valoare a monumentelor: „Am fost la Comisia monumentelor istorice, iar în momentul în care o să avem și Casa muzeu în patrimoniul Primăriei o să demarăm procedurile pentru întocmirea unui proiectׅ“.

    Sculptorul Florin Codre a vrut să o ducă la București

    În toamna anului trecut, unul dintre pereţii casei din lemn în care s-a născut marele sculptor Constantin Brâncuşi s-a prăbuşit. Locuinţa se află la aproximativ 200 de metri distanţă de Casa muzeu „Constantin Brâncuşi“, care e o copie. Casa în care a văzut lumina zilei marele sculptor este putrezită şi în pragul de a se prăbuşi în totalitate. Locuinţa a fost clasată pe lista monumentelor istorice în urmă cu aproximativ 15 ani, atunci când s-a constatat prezenţa unor elemente din lemn originale. Imobilul a fost amplasat, iniţial, în locul unde se află acum Casa memorială „Constantin Brâncuşi“, dar după moartea părinţilor s-a împărţit averea, iar Eufrosinei sau Fârsinei, sora lui Constantin Brancusi, i-a revenit casa părintească, dar nu şi terenul. Soţul ei a mutat, apoi, locuinţa din bârne din lemn pe un alt amplasament, unde se află şi în prezent, şi a mai adăugat încă o cameră. pe bârnele din casă se mai păstrează şi acum semnele specifice care se făceau atunci când se muta construcţia.

    În urmă cu mai mulţi ani, moştenitorii au vândut casa pe un cal şi suma de 500 de lei sculptorului Florin Codre din Bucureşti. Acesta a venit cu mai multe maşini pentru a o demonta şi duce la Bucureşti. A reuşit să dea jos acoperişul, însă autorităţile au intervenit şi au oprit intervenția pentru că nu exista autorizaţie de demolare. Sculptorul a fost amendat, iar materialul lemnos rezultat a fost confiscat, fiind şi acum într-un depozit al Primăriei Peştişani.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: