19.6 C
Târgu Jiu
marți, mai 24, 2022
AcasăSocialProiect pentru obţinerea actelor de proprietate la romii târgujieni

Proiect pentru obţinerea actelor de proprietate la romii târgujieni

Un nou proiect denumit „Ai acte, ai parte!” a fost implementat, la nivelul municipiului Târgu-Jiu, în vederea obţinerii titlurilor de proprietate în comunitatea rromă. Proiectul se va derula pe o perioadă de 5 luni, pe un eşantion de 150 de persoane rome, cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Romi şi al Primăriei Târgu-Jiu, valoarea acestuia ridicându-se la peste 160 de mii de lei.

Încă un proiect se derulează la nivelul municipiului Târgu-Jiu, pentru ca cetăţenii de etnie romă să fie integraţi. De această dată, proiectul ce urmează a se derula până în luna noiembrie a acestui an, îşi propune obţinerea de titluri de proprietate pe bunuri ale cetăţenilor romi din Târgu-Jiu. Iniţiatorii acestui proiect intitulat „Ai acte, ai parte!” îşi doresc ca, la finalul termenului de implementare, 150 de persoane de etnie romă să obţină titluri de proprietate. „În următoarea perioadă trebuie identificate 150 de locuinţe ce aparţin persoanelor de etnie romă şi iniţiată procedura de către entităţile care au contractat acest proiect, organizaţia guvernamentală şi autoritatea publică locală, respectiv Primăria Târgu-Jiu, astfel încât la finalul proiectului, la sfârşitul lunii noiembrie, cele 150 de locuinţe să dobândescă un titlu de proprietate sau un titlu de posesie”, a precizat Daniel Vasile, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi.

30% din romii gorjeni nu au acte de proprietate

Liderul comunităţii rome din judeţul Gorj, Nelu Pavel, a dat asigurări că, în urma acestui proiect, prin legătură directă cu cetăţenii pe care îi reprezintă, va încerca punerea în legalitate a mai multor persoane decât îşi propune proiectul. Conform spuselor lui Nelu Pavel, la nivelul judeţului Gorj există un procent de 20-30% de romi care nu sunt puşi în legalitate. „Prin intermediul meu direct cu romii, o să înţeleagă că trebuie să îşi plătească şi taxele şi impozitele către administraţia publică locală şi sper că o să punem peste 150 de persoane în legalitate, dar încercăm să mai convingem şi pe alţii de acest lucru”, a declarat Nelu Pavel, reprezentantul comunităţii rome din Gorj.

Sprijin de la Primăria Târgu-Jiu

Avantajele acestui proiect sunt multiple. În acest mod, persoanele de etnie romă din municipiu, obţinând titluri de proprietate, se vor putea pune în legalitate şi cu actele de identitate şi chiar cu plata taxelor şi impozitelor locale. Acest proiect se desfăşoară de Agenţia Naţională pentru Romi, cu fonduri de la bugetul de stat şi cu colaborarea Primăriei Târgu-Jiu în procent de 20% din valoarea totală de 162 de mii de lei a proiectului. „Cu ajutorul cofinanţării care va veni de la Primăria municipiului Târgu-Jiu, de la bugetul local, vom avea posibilitatea să rezolvăm o mare parte din problemele cu care se confruntă comunitatea romă, aceea de rezolva probleme de cadastrare, de intabulare şi de obţinere a actelor de proprietate a fiecăruia dintre cetăţenii din comunitate”, a spus viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Aurel Popescu. Implicarea instituţiilor abilitate, în acest proiect a fost una majoră, astfel încât marginalizarea cetăţenilor de etnie romă să fie minimă. Înainte de această modificare de ordin legislativ, posesia putea să devină proprietate prin acţiunea în uzucapiune. Astfel de dosare se finalizau într-o perioadă de timp relativ mare, adică între 3 şi 5 ani.

Aurel Popescu: „Dezbaterea bugetului local în duminica Floriilor, o jignire la adresa cetățenilor”

2
Dezbaterea bugetului local al municipiului Târgu Jiu a fost o jignire la adresa cetățenilor! Asta acuză...

Buget dezbătut cu cetățenii

0
Primarul municipiului Târgu Jiu convocă cetățenii la discuții pe tema bugetului pentru anul 2019. Romanescu vrea...

Au primit a doua șansă la educație! Anton Gabor are 36 de ani și este în clasa I: „Este rușinos că nu știu să...

0
Anton Gabor are 36 de ani şi este în clasa I la Şcoala generală „Ecaterina...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!