Un proiect salvator pentru Spitalul din Turceni

0
6

Secţia de psihiatrie a Spitalului din Turceni are mari şanse să se reabiliteze, iar mare parte din neajunsuri să fie rezolvate. Este vorba de o investiţie de 400 de miliarde de lei vechi pe care autorităţile locale se străduiesc să o obţină la nivelul spitalului şi a secţiei măcinate de tot felul de probleme, unde pacienţii au dreptul la condiţii mai bune.

Edilul Dumitru Gîlceavă are noutăţi la acest capitol şi motive să spere că 2015 vine cu realizarea de obiective importante. Nu poate fi omisă din preocuparea administraţiei locale din Turceni, grija pentru pacienţii secţiei de psihiatrie căreia îi va fi destinat un spaţiu nou, prin atragerea de fonduri europene. În prezent se lucrează la un studiu de piaţă, dar estimarea investiţiei se ridică la 400 de miliarde de lei vechi, bani din care se vrea şi sprijinirea spitalului din Turceni. Iniţiativa priveşte un proiect european, în care primarul crede foarte mult ca şi reuşită. Documentaţia existentă şi studiată ar aduce un salt uriaş între condiţiile trecute şi cele pe care dorim să le oferim bolnavilor din secţia de psihiatrie. „Eu am şi fost la o discuţie la Ministerul Sănătăţii şi există o scăpare şi totodată o problemă de reglementare şi încercăm rezolvare împreună cu alte spitale de profil din ţară. Până în urmă cu puţin timp, bolnavii psihici erau asiguraţi prin efectul legii şi încercăm să se revină la acest lucru. Eu am avut discuţii în acest sens la minister şi mi s-a sugerat ca toţi managerii de spitale din ţară să sensibilizeze ministerul cu memorii pentru rezolvarea situaţiei. Eu deja am cerut managerului spitalului din Turceni să înceapă demersurile”, a declarat Dumitru Gâlceavă, primarul oraşului Turceni. Fiind o clădire cu o destinaţie specială, prinsă prin proiect de la început pentru o secţie de psihiatrie, automat ar aduce securitate bolnavilor şi bunurilor. Primăria a sprijinit cu bani spitalul cât a putut şi nu se va da bătută nici pe viitor. Mai există şi un deficit de personal şi de fonduri, dar primarul Gâlceavă spune că se fac toate eforturile posibile ca aceşti oameni să aibă condiţiile pe care le merită. În plus, secţia deserveşte întreaga Oltenie. „Sunt pacienţi din întreaga Oltenie, dar legislaţia actuală nu permite deocamdată ce ne-am propus noi, de aceea am fost la Minister, pentru edificare. Recomandarea a fost că Ministerul ne va sprijini în schimbarea legislaţiei la acea asigurare prin efectul legii. Nu-i poţi cere unui bolnav psihic abandonat să meargă la Fisc, la primărie după dovezi că nu are venituri, asigurare. Încercăm cu ceea ce avem să facem faţă”, a declarat primarul Gâlceavă.

Edilul, optimist în soluţii

Speranţa moare ultima, dar autorităţile locale cred că mâine va fi mai bine. Se poate rezolva situaţia secţiei de psihiatrie, nu este o misiune imposibilă, iar unele măsuri ar putea veni şi de la Consiliul Judeţean, ca în alte ocazii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here