spot_img
4.6 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăSocialRevolta anticomunistă a minerilor din Motru a fost comemorată. „Am auzit...

    Revolta anticomunistă a minerilor din Motru a fost comemorată. „Am auzit pentru prima dată acolo strigându-se : «Jos Ceaușescu» și «Jos Comunismul»“

    36 de ani s-au împlinit ieri de la una dintre cele mai puternice manifestații anticomuniste din România: revolta minerilor din Motru. Evenimentul a fost comemorat, ieri, la Casa de Cultură din municipiul Motru, printr-o manifestare la care au participat istorici, profesori, elevi, mineri, precum și unul dintre participanții la revolta anticomunistă.

    Constantin Soare, în vârstă de 60 de ani, a fost unul dintre cei care au fost arestați și condamnați la închisoare, pentru că a avut curajul să se ridice împotriva comunismului. Avea atunci doar 24 de ani și tocmai de ajunsese în Motru, pentru că se îndrăgostise de o fată pe care a întâlnit-o pe litoral, el lucrând ca ospătar. Pentru ea, el a venit la Motru. „Erau un oraș cu oameni foarte triști, cu o atmosferă apăsătoare. Munca era una grea. M-am angajat și eu la mină la subteran“, povestește fostul miner. După un timp, minerii nu au mai putut răbda foametea și lipsurile, mai ales că se introdusese pâinea pe cartelă. Trei maiștrii și-au manifestat nemulțumirea și au fost reținuți de Securitate.

    A fost momentul de solidaritate și de revoltă al minerilor. „7.000 de oameni s-au strâns în fața sediului Miliției, Consiliului Popular și al Securități. Am făcut parte dintr-o comisie din partea minerilor care să verifice dacă cei trei maiștri erau în sediul Miliției și Securității din Motru și în ce stare se află. Un căpitan mi-a pus pușca mitralieră la cap și mi-a spus să le spun oamenilor prezenți că cei trei sunt acolo și sunt bine. Când am ieșit, primele cuvinte pe care le-am spus au fost că suntem mințiți și colegii noștri nu mai sunt acolo. A urmat o acțiunea de forță a minerilor, care au smuls cu mâinile gratiile de la uși și ferestre și au ocupat clădirea. Am auzit pentru prima dată acolo strigându-se : „Jos Ceaușescu“ și „Jos Comunismul“. A doua zi, trupele de Securitate au înăbușit revolta, iar 8 mineri au fost reținuți, printre care și Constantin Soare, care a fost apoi condamnat la 8 ani de închisoare.

    Constantin Soare trăiește acum în județul Olt și a venit special la Motru cu ocazia comemorării revoltei din 19 octombrie 1981. El a primit din partea conducerii Primăriei Motru o plachetă de onoare. La eveniment a fost prezent și Gheorghe Gorun, singurul istoric care a cercetat revolta din 1981 și a publicat o lucrare pe această temă. Istoricul a primit, de asemenea, o distincție din partea Primăriei Motru. „A fost un moment foarte important din istoria orașului nostru și mă bucur că alături de noi se află și unul dintre cei care au participat atunci. O parte dintre ceilalți mineri condamnați la închisoare nu se mai află printre noi sau sunt bolnavi și nu pot fi transportabili. Acești oameni merită respectul nostru pentru curajul de a se ridica împotriva unui regim opresiv“, a spus primarul municipiului Motru, Gigel Jianu.

    Elevii din Motru a realizat mai multe desene cu ceea ce a însemnat din punctul lor de vedere revolta minerilor de la Motru din anul 1981.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: