spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialRomânia este coordonatoarea proiectului de cercetare DANUBIUS-RI – un puzzle de infrastructuri...

    România este coordonatoarea proiectului de cercetare DANUBIUS-RI – un puzzle de infrastructuri de cercetare

    DANUBIUS-RI va fi un puzzle de infrastructuri de cercetare, “care este întins în diferite state europene și care are hub-ul, nucleul central, asigurat de către România. România e cea care a avut inițiativa de a dezvolta acest proiect”, explică Adrian Stănică, coordonatorul primului proiect european care va studia sistemul fluviu-deltă-mare, pentru a da soluții practice de combatere a inundațiilor, a poluării sau a schimbărilor climatice.

    “DANUBIUS-RI, Centrul Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluviu-Mare, dorește să fie acea platformă care să susțină cercetarea interdisciplinară de vârf în domeniul apelor dulci, apelor sărate, mediului marin, mării sub influența fluviilor, cu un focus pe mediile de tranziție: pe delte, estuare, lagune. Poate părea din nou paradoxal, pentru că aici e concentrată o mare parte a societății omenești, dar cunoaștem foarte puține practic, de la procesele fizice, procesele chimice, înțelegem foarte puțin modul în care oamenii influențează aceste procese”, a declarat Stănică.

    Director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar), Adrian Stănică a explicat care sunt componentele cele mai importante ale DANUBIUS-RI:

    Există patru mari componente – noduri – în funcție de fluxul de cunoaștere. Nodurile sunt facilități, sunt laboratoare care definesc și asigură cunoașterea pe diferite aspecte.

    De la măsurătorile elementare în teren și observații, acesta este Nodul de Observații care este dezvoltat în coordonarea Marii Britanii, informațiile venite sunt analizate – deci ajungem să înțelegem ce avem într-un loc – în Nodul de analiză coordonat de către Germania prin Institutul Federal de Hidrologie.

    Datele provenite din măsurători analizate sunt conceptualizate prin modele numerice. Există un Nod de Modelare, care este dezvoltat sub coordonarea colegilor de la Institutul de Științe Marine din Veneția, Consiliul Național al Cercetării din Italia, iar toate aceste informații sunt integrate cu aspectele sociale și economice de către Nodul de Impact care este coordonat de către DELTARES din Olanda.

    Acest nod ia în calcul toate elementele legate de partea naturală cu scenarii de management, partea legată de aspectele sociale și economice.

    Acestea sunt cele 4 componente care fac trecerea de la ignoranță, la primele înțelegeri, de la primele măsurători în teren, până la cunoaștere, de la cunoaștere, până la putem să îi spunem chiar înțelepciune, în momentul în care venim și oferim niște soluții”.

    • DANUBIUS-RI, cel mai important proiect de cercetare din România după Laserul de la Măgurele, este în valoare de 230 de milioane de euro, reunește 11 țări europene pe care România le și coordonează și are ca termen de dezvoltare anul 2026. În prima fază, numită DANS, are loc construcția celui mai mare laborator românesc de studiere a mediului și a vieții, la Murighiol, în Delta Dunării.
    • Proiectul DANS este finanțat de Ministerul Cercetării și Inovării
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: