spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăSocialS-au "bătut" în reţete de piftii la Arcani

    S-au „bătut” în reţete de piftii la Arcani

    Gorjenii îndrăgostiţi de arta gastronomică au avut parte în acest weekend de un adevărat fiest culinar. Prilejul a fost adus de cea de-a patra ediţie a Festivalului Răciturilor, găzduită de una din pensiunile cunoscute din comuna Arcani. 14 concurenţi s-au întrecut în concurs în prepararea răciturilor după felurite reţete şi inspiraţii. Şi cum din decor nu puteau lipsi tonurile toamnei, fiecare din cele 14 standuri aranjate la pensiunea gazdă s-au asortat de minune cu o zi de octombrie friguroasă şi ploioasă, dar bogată.

    Lăsând la o parte frigul şi ploaia, gorjenii şi-au făcu elan şi au trecut porţile pensiunii-gazdă unde au aşteptat cuminţi ca mai întâi juriul să se achite de misiune. Una deloc uşoară, judecând după aspectul inventiv şi gustul pe măsură al răciturilor. Cine se aştepta să vadă la Arcani doar piftiile puse pe masă, s-a înşelat, pentru că obiceiul născut pe plaiurile Olteniei spune clar-nu poţi mânca răcitură fără sărmăluţa alături. Cum pensiunile se aliniază tradiţiei, gospodinele au pregătit cu mult drag tot felul de garnituri care îţi lăsau gura apă. După ce juriul e făcut evaluarea şi a acordat note, a venit rândul oaspeţilor să deguste din preparatele pregătite. De la piftii din carne de pui, porc sau chiar din peşte, până la cele de legume, nu a fost decât un pas pentru gospodinele harnice. Iar la fiecare stand, vedeai un mic tablou al toamnei din care nu lipsea frunza de viţă de vie şi coşul cu legume asortate. Dacă la unele standuri, atracţia au făcut-o piftiile desigur, tradiţionale, la altele, pe lângă acestea, au putut fi admirate şi reţete dintre cele mai inventive şi gustoase, sarmale coapte în dovleac.

    Piftii de toate soiurile și voie bună cât cuprinde…

    Părerile participanţilor au fost o concluzie la ceea ce ştiu să facă cu pricepere, de mulţi ani-bucate româneşti, pe care mulţi dintre turiştii care le-au trecut pragul caselor au avut ocazia să le guste. „Este ediţia a patra a Festivalului Răciturilor, ediţie care ne-a îndemnat la răcituri de carp, de pasăre, aspic de legume. Au lucrat gospodinele din Arcani, fiecare a contribuit cu câte o reţetă tradiţională, aparte”, a declarat una din participante. Altă gospodină, prezentă şi la ediţiile precedente a subliniat că este un moment potrivit şi pentru sarmale şi alte bucate. „Am participat la toate ediţiile. Pe lângă piftiile care sunt vedetele festivalului, ca să nu stea stinghere pe masă, am mai preparat fasole bătută cu murături asortate, spanac cu mămăliguţă şi ouă, dulceţuri şi siropuri. Piftia este de găină, doar cu piftie de găină am venit anul acesta. La prima ediţie am câştigat cu o piftie de peşte”, a precizat concurenta. Grea sarcină a avut juriul, pentru că alte concurente au adus din toate sortimentele de piftii câte una, de porc, pasăre şi peşte. „Sper să cuceresc juriul cu piftia de porc, dar acum să vedem. Oricum, a meritat efortul, este ceva ce ne aparţine aici în Gorj, servirea piftiilor cu sarmale, iar un festival cu specific este binevenit”, a subliniat o altă reprezentantă din festival. După cum şi organizatorii au mărturisit, iniţiativa s-a vrut un efort din partea mai multor pensiuni reprezentative pentru judeţul Gorj şi Vâlcea, dar şi din partea ANTREC de a menţine vie tradiţia, dar şi de a atrage mai mulţi turişti în toată ţara. „Manifestarea este una gastronomică prin excelenţă, organizată de filialele ANTREC din întreaga ţară, în fiecare an. Noi, gorjenii, am hotărât că cel mai bine ne reprezintă, ca preparate tradiţionale, piftiile pe care în Gorj şi în Vâlcea le servim concomitent cu sărmăluţele, diferit faţă de alte zone din ţară unde se servesc ca aperitiv. Participă şi pensiuni din judeţele Alba şi Mehedinţi, dar din cele 14 înscrise, majoritatea sunt din Gorj. Ideea va servi şi ca un impuls pentru turiştii pe care îi aşteptăm în număr mai mare urmare a acestor acţiuni”, a declarat preşedintele ANTREC Gorj, Radu Ciobanu. Organizatorii au asigurat că în Gorj, tradiţia festivalului se va duce mai departe. Judecând după interesul participanţilor care la unison, au considerat prezenţa mai importantă ca premiul, vom avea o nouă manifestare gastronomică şi în 2013, un alt festival al piftiilor găzduit cum nu se poate mai bine decât în Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: