spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăSocialSărbătoare mare la Mănăstirea Lainici! Mii de pelerini au participat la slujbă

    Sărbătoare mare la Mănăstirea Lainici! Mii de pelerini au participat la slujbă

    Câteva mii de credincioşi au participat duminică, 6 august, la Mânăstirea Lainici din judeţul Gorj, de praznicul Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos.

    La ceas de aleasă sărbătoare, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de ierarhi, înconjurat de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic al Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, condus de asist. univ. dr. Victor Şapcă. În fiecare an, la 6 august, întreaga Vale a Jiului îmbracă haine de sărbătoare pentru a cinsti praznicul Schimbarea la Faţă a Mântuitorului. După Slujbă, arhiereii, înconjuraţi de soborul de preoţi şi diaconi, au purtat în procesiune racla cu moaştele Sfântului Iridon, împrejurul celor două biserici ale mănăstirii.

    Schitul Locurele, metocul Mănăstirii Lainici

    Praznicul Schimbarea la Faţă este în fapt hramul Schitului Locurele, situat la aproximativ 5 km de Mănăstirea Lainici, pe Muntele Gropu, într-o poiană largă din mijlocul pădurii, la altitudinea de 780 de metri, având la sud Muntele Sliva şi la nord culmile Parângului. Hramul Schimbarea la Faţă se leagă de o veche tradiţie monahală, după care, cei ce fac sihăstrie în munţi se aseamănă apostolilor Petru, Ioan şi Iacov, care au fost martori pe Muntele Tabor la minunea Schimbării la Faţă a Mântuitorului Hristos, aşa cum menţionează Sfintele Evanghelii. Schitul Locurele este considerat metoc al Mănăstirii Lainici, de care a depins dintotdeauna. De aceea, sărbătoarea hramului s-a extins cu timpul şi la Mănăstirea Lainici, devenind una dintre cele mai populare sărbători creştin ortodoxe din Oltenia, ce adună mii de credincioşi în Lavra Sfântului Irodion, pe Defileul Jiului. Cinstitul aşezământ monahal este considerat de sute de ani liantul credincioşilor din Oltenia cu cei din Ardeal, datorită aşezării sale la limita administrativă dintre cele două zone. În biserica nouă a mănăstirii, târnosită în anul 2011 de Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare“, adusă de la Muntele Athos, alături de care stau moaştele Sfântului Irodion, cu ziua de prăznuire la 3 mai.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: