spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialSărbătoarea Cireşului, cu fructe puţine

    Sărbătoarea Cireşului, cu fructe puţine

    Nu degeaba se spune în popor că luna iunie este cireşar! Dovada o fac evenimentele petrecute ieri, la Turcineşti, dedicate marcării Zilei Cireşului. Asta, în ciuda faptului că nu a fost un an productiv, iar proprietarii de livezi au fost şi ieri la datorie, în speranţa că mai reuşesc, totuşi, să reducă din pierderi.

    Deşi satul Rugi din comuna Turcineşti este recunoscut ca având cea mai mare plantaţie de cireşi din România, fermierii gorjeni se plâng că producţia din acest an nu este deloc una mulţumitoare şi nici nu se apropie de aşteptările cultivatorilor de cireşi. „Este producţie slabă faţă de anii trecuţi, dar adunăm şi cireşele astea, care sunt. Sunt foarte rare, dar ce să facem? Sunt şi oameni care trăiesc din banii de pe cireşe”, a spus un fermier.

    Condiţiile meteo, vinovate de producţia slabă

    Principalele motive pentru care recolta de cireşe din acest an este una nesatisfăcătoare sunt, bineînţeles, precipitaţiile abundente căzute în zona Turcineşti, dar şi în alte zona ale judeţului. „Am ţinut să fim prezenţi aici, în această plantaţie, o zonă specifică plantaţiilor pomicole, zona cireşului. Condiţiile meteo ne-au jucat un pic feste anul acesta, eu îi înţeleg pe fermieri, pe cei care au investit nişte bani în plantaţii, din păcate dacă anul trecut am avut în perioada de vară secetă şi acum în primăvară condiţiile au fost un pic mai vitrege, în sensul că au fost temperaturi scăzute, alternând cu umiditate foarte mare, au apărut şi anumite boli, apoi au apărut şi dăunătorii. Unitatea noastră a emis către fermieri cu ce să facă tratamente. Producţia de cireşe de anul acesta este mai slabă faţă de anii precedenţi”, a spus directorul DADR Gorj, Dan Tănăsescu.

    Vânzări slabe

    Foarte multe persoane din comuna gorjeană Turcineşti sunt nemulţumite deoarece cândva se bazau pe resursele financiare rezultate în urma vânzărilor de cireşe. Însă, în acest an acestea se preconizează a fi extrem de scăzute. Dacă în anii precedenţi producţia de cireşe era una impresionantă, acum, autorităţile locale spun că recolta din acest an este cea mai slabă din ultimii 10. „Este cea de-a 14-a ediţie a Sărbătorii Cireşului, o facem cu scopul de a fi cunoscuţi atât în ţară, cât şi în afară, o facem doar cu cei mai de seamă producători, cu tineretul pe care vrem să îl iniţiem să continue această tradiţie şi cu specialişti de la toate instituţiile din judeţ. Producţia din acest an este foarte slabă din cauza ploilor din primăvară, oamenii încă nu se descurajează şi chiar dacă producţia e mică, ei continuă să îşi menţină plantaţiile în stare bună. Este cel mai mare bazin de cultură a cireşului din ţară, condiţiile climaterice şi de sol sunt foarte bune, cireşul merge foarte bine, cei care vor să consume cireşe trebuie să ştie că nu se folosesc substanţe chimice. Cireşele se vând după cerere şi ofertă, şi cu 10 lei, şi cu 3 lei, preţurile oscilează zilnic. Sunt peste o sută de hectare de plantaţii. În viitorul apropiat am în vedere şi realizarea unei mici fabrici de sucuri din fructe”, a declarat primarul comunei Turcineşti, Mihai Gogălniceanu.

    Rămân cu cireşele pe masă

    Nu doar precipitaţiile care s-au abătut asupra judeţului au avut efecte negative asupra fructelor, ci şi temperaturile. Multe fructe s-au stricat deja în pomi şi cum marfa nevândută este perisabilă, fermierii rămân chiar şi cu puţinele cireşe adunate în găleată. „Localitatea Turcineşti este cel mai de tradiţie loc de cultivare a cireşului din Gorj. Mă așteptam ca de la un an la altul, interesul fermierilor din Rugi să fie mai mare, să participe mai mulţi la această sărbătoare. Mă aşteptam ca oamenii de aici care au cireşi să se fi constituit într-o asociaţie. APIA Gorj sprijină fermierii cu subvenţii importante. Am încheiat un ciclu și demarăm un altul 2014-2020. Vreau să asigur toţi fermierii că pot beneficia de importante sume de bani. Va exista un program de reconversie al plantaţiilor pomicole şi se vor putea accesa fonduri băneşti importante de la U.E.”, a menţionat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj. Cea de-a 14 ediţie a sărbătorii cireşelor s-a desfăşurat anul acesta chiar în mijlocul plantaţiei. Îmbrăcaţi în costume tradiţionale, copiii din zonă au pregătit momente artistice dedicate evenimentului.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: