spot_img
4.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăSocialŞcoala modernă la Bustuchin

    Şcoala modernă la Bustuchin

    Elevii din comuna Bustuchin vor avea parte de o şcoală modernă şi condiţii îmbunătăţite. Autorităţile locale din Bustuchin au lansat ieri proiectul de Reabilitare, Extindere şi modernizare a Şcolii Generale Poiana Seciuri. Lucrările se vor derula timp de doi ani şi vor asigura condiţiile necesare pentru un învăţământ de calitate.

    Reabilitată, Şcoala Generală din Poiana Seciuri, va reuni 200 de elevi de la clasa I până la a opta. În cele 7 săli de curs prevăzute, cursurile se vor derula în condiţii îmbunătăţite. Schimbarea este posibilă graţie proiectului de reabilitare lansat ieri de autorităţile locale din Bustuchin, în prezenţa primarilor invitaţi din localităţi învecinate şi a cadrelor didactice. Cu toţii au susţinut proiectul care va reintegra Şcoala Generală din Poiana Seciuri în peisajul unităţilor şcolare moderne şi care sigură un act educaţional de calitate. Edilul comunei Butsuchin, Ion Ciocea, s-a arătat încrezător că elevilor li se vor oferi perspective dintre cele mai bune, chiar dacă provin din zone defavorizate. Cert e că şcoala îşi va schimba faţa şi va oferi un climat optim pentru educaţie, au fost asigurările lui Ciocea. „Lansarea proiectului vine în urma finanţării obţinute de Primăria Bustuchin, pentru reabilitarea Şcolii din Seciuri prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 3. Am reuşit ca după patru luni de la semnare să trecem prin toate etapele şi să avem ocazia fericită de a-l lansa. Intrăm în linie dreaptă, urmează licitaţia, iar execuţia este prevăzută pentru 14 luni”, a declarat primarul din Bustuchin. Munca de patru ani a fost a întregii echipe de la primărie, iar după 14 luni, faţa unităţii va fi cu totul alta. Emoţia a fost una pe măsura obiectivelor, mari. De la elevi până la dascăli şi autorităţi, proiectul aduce beneficii în zone defavorizate, prin obiective specifice şi generale. „Cum Bustuchin este una din localităţile dezavantajate, impactul vine din sprijin, şi crearea locurilor de muncă. Obiectivul general susţinut de axa 4, îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de educaţie şi a dotării corespunzătoare”, a declarat Ileana Târbină, manager proiect. Vorbim de reabilitarea şcolii prin lucrări de construcţii de la clădiri anexe până la spaţiu pentru sport, dar se va pune la punct canalizarea şi construirea împrejmuirilor. Proiectul prevede şi amenajarea interioară a şcolii, dotarea cu mobilier, calculatoare şi toată aparatura solicitată pentru a se studia în bune condiţii.

    Valoarea proiectului-39 de miliarde de lei vechi

    Sălile de clasă vor fi reabilitate, renovate şi modernizate. Proiectul bucură profesorii care ştiu că astfel copiii vor scăpa de drumurile lungi pe care le făceau în localităţile învecinate sau chiar în oraş. „Era necesară modernizarea care ne bucură din plin. Mă leg de rezultatele bune, merituoase pe care copiii plecaţi din Bustuchin le obţin la licee. Menţionez proiectele educaţionale, parteneriatele cu ONG-uri pe programe naţionale şi internaţionale. Şcoala dispune de cadre didactice bine pregătite, un colectiv titular şi credibil în ochii părinţilor”, a declarat directorul Grupului Şcolar Industrial, unitate coordonatoare. Ioan Pană a salutat, de asemenea, faptul că pleiada de realizări se mai îmbogăţeşte cu una, reabilitarea şcolii din Seciuri. Învăţământul din Bustuchin oricum are toate nivelurile asigurate de la cel preşcolar până la cel liceal. A doua şcoala ca mărime este cea din Seciuri şi care ne ajută cel mai mult, unde şcolarizarea de face de la 6-17 ani. Relaţia dintre şcoala coordonatoare şi cea de la Seciuri este una bună”, a declarat Pană. Invitaţi să participe la lansare au fost şi primarii localităţilor Berleşti şi Hurezani, care sunt încrezători în derularea proiectului şi apreciază implicarea primarului Ciocea în zonă. „Ceea ce realizează edilul a devenit un brand al Văii Amaradia. Mă refer la obiectivele pe care le atinge, accesibile oamenilor de rând şi care rămân în urma lui. Proiectul vine în ajutorul tuturor locuitorilor din zona limitrofă, ceea ce nu este puţin lucru. Împreună nu am urmărit decât să facem ceva pentru cele două comune”, a precizat Maria Dumitraşcu. Nu mai puţin de şapte clase sunt prevăzute la ciclul primar şi gimnazial, laboratoare de informatică, sală de sport, bibliotecă şi spaţii cu destinaţii pentru educaţie. Valoarea proiectului se ridică la cca 39 de miliarde de lei vechi.

    Ciocea luptă pentru consorţiu educativ

    Lansarea proiectului a prilejuit şi dezvăluirea unui plan ambiţios pe care primarul din Bustuchin îl are în vedere. Nu este singur în această provocare, pentru că are parteneri edilii din Berleşti şi Hurezani. Ciocea a vorbit de nevoia unui consorţiu în zonă care să asigure mobilitatea elevilor şi cadrelor didactice. Profesorii vor avea şansa de a-şi completa catedra, iar elevii vor căpăta valoare în actul educaţional.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: