spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăSocialSeminariştii gorjeni, prezenţi la dezbatere despre bisericile româneşti din Valea Timocului

    Seminariştii gorjeni, prezenţi la dezbatere despre bisericile româneşti din Valea Timocului

    Elevii gorjeni de la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” au participat în această săptămână la dezbaterea pe tema „Bisericile româneşti din Valea Timocului – Bisericile româneşti din Banatul Sârbesc”, eveniment care a avut loc în cadrul campaniei de cunoaştere a românilor de peste Dunăre, intitulată „Învaţă despre românii din Serbia”. Proiectul se derulează pe parcursul unui an şi prevede o serie de cursuri, dezbateri, mese rotunde şi seminarii despre istoria, geografia, cultura, tradiţia, spiritualitatea şi obiceiurile românilor din Valea Timocului. Sunt antrenate oficialităţi din România şi Serbia, reprezentanţi ai ministerelor de resort, europarlamentari români, profesori universitari, studenţi, istorici, organizatorii fiind Asociaţia Studenţilor Timoceni, în parteneriat cu Cotidianul regional “Cuvântul Libertăţii”, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” şi Consiliul Judeţean Dolj. Moderator al acestei dezbateri a fost tânărul student la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii din Craiova, Isidor Kostici, originar din Valea Timocului.

    Au fost prezenți: Tudor Nedelcea, profesor, membru fondator al Asociaţiei Studenţilor Timoceni; părintele Marcel Răduț Selişte, delegat din partea Mitropoliei Olteniei, Cristinel Iovan, vicepreședintele Consiliului Judeţean Dolj; Ion Cobisenco, preşedintele Asociației Studenților Barasabeni din Craiova; Aleksander Najdanovic, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Timoceni din Craiova; prof. Valentin Băluţoiu, Colegiul Naţional “Carol I”, autorul cărții “Istoria Românilor din Valea Timocului”, editată în două părți, una finanțată de Direcția pentru Cultură și alta de Ministerul Educației; Dan Lupescu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte și Patromoniu Naţional; Alla Cebotari, actriţă la Teatrul pentru Copii şi Tineret Colibri; drd. Camelia Soare, reprezentant al Universităţii din Craiova, Raluca Călinoiu, elevă a Colegiului „Fraţii Buzeşti”, care a obţinut locul I la Olimpiada Internațională de Limba Română, Macedonia. În sală au prezenţi elevi şi studenţi, precum şi un grup de seminarişti din cadrul Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul”, însoţiţi de părintele diacon Cristian Angel Stăiculescu, profesor în cadrul Seminarului.

    Relaţia dintre biserică şi credincioşi, adusă în discuţie

    „Evenimentul a fost dedicat unui subiect extrem de sensibil pentru comunitatea românilor din Valea Timocului, și anume bisericilor, relația dintre biserică şi credincioși, slujbelor în limba română și bineînțeles că am vrut să apreciem modul în care Biserica Ortodoxă Română, Patriarhia și nu în ultimul rând Mitropolia Olteniei sprijină comunitatea românească din Timocul Sârbesc. Pe parcursul acestor dezbateri ni s-au alăturat și românii din Basarabia, motiv pentru care ieri au fost și ei invitați să vorbească despre bisericile din Basarabia, despre slujbele care se țin acolo și despre prezența tinerilor la biserică, un lucru extrem de important pe care încercăm să-l promovăm și în rândul tinerilor din România: să mergem la biserică, să credem în Domnul nostru Iisus Hristos, să fim credincioși, să respectăm biserica și pe preoţii noştri”, a declarat Marga Bulugean, organizator al evenimentului. În cadrul dezbaterii, tânărul teolog Isidor Kostici a făcut o prezentare a bisericilor din Valea Timocului şi Banatul Sârbesc.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: