Acasa / Social / Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, patronii spirituali ai Jandarmeriei Române

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, patronii spirituali ai Jandarmeriei Române

În fiecare an, la data de 8 noiembrie, creştinii îi sărbătoresc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Pentru Jandarmeria Română, semnificaţia acestei zile este importantă, cei doi arhangheli fiind patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Cu această ocazie o delegație de cadre din Jandarmeria Gorj, împreună cu preotul jandarm preacucernicul Iustinian Cotojman, au participat la oficierea slujbei religioase închinată Sfinților Arhangheli la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Tg-Jiu.

Cei doi sfinţi arhangheli au fost aleşi drept patronii spirituali şi ocrotitorii conducătorilor de oşti sau ai armatelor considerate că apără oamenii de primejdii, reprezentând veritabile simboluri ale luptei împotriva răului. Ei sunt ocrotitorii spirituali ai Jandarmeriei Române, fiind luptători îndeptățiți pentru respectarea poruncilor lui Dumnezeu, iar asemenea lor, dar pe pământ, jandarmii ocrotesc și asigură respectarea legilor.

Pe parcursul celor 168 de ani de existență, Jandarmeria Române i-a avut ocrotitori pe Sfântul Gheorghe, Sfântul Constantin și Elena, iar din 1940 pe Sfântul Mihail si Gavriil, aceștia fiind aleși pentru că Mihail reprezintă legea, pe care o apără cu sabia focului iar Gavriil reprezintă ordinea, firescul, bunătatea, pacea. Tot astfel și profesia de jandarm desfășurată sub deviza ,,Lex et Ordo” (Lege și ordine), care înnobilează însemnul heraldic, fiind în slujba cetățenilor execută misiuni pentru ca aceștia să fie în siguranță.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*