spot_img
15 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăSocialApe sfințite în prima vineri după Paște

    Ape sfințite în prima vineri după Paște

    Săptămâna luminata a adus credincioşilor în prima vineri de după Paște un nou motiv de a merge la slujbă şi de a se ruga, pentru că în calendarul creștin ortodox a fost marcată Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. S-au sfințit apele și credincioșii s-au strâns în fața bisericilor pentru a duce acasă și la familii apa tămăduitoare de boli și aducătoare de bine.

    Dis-de-dimineață, profitând de vremea frumoasă și de sărbătoare, credincioșii au mers la biserică să asculte slujba, dar și să se bucure de sfințirea apelor de către preoți după sfânta liturghie. Numită aghiazmă mică, apa are rol tămăduitor spun credincioșii care spun că vor bea dimineață după rugăciune, dar o vor păstra în case şi pentru bine și prosperitate. „Am venit la slujbă şi acum iau apa sfințită. Eu o iau dimineața pe stomacul gol după rugăciune, știu că ajută la sănătate și este bine să o ai în casă”, a declarat un credincios. Credincioșii care au ascultat slujba şi au așteptat sfințirea apelor de către preoți au vorbit cu convingere de credința pe care o simt și nevoia de iertare. „Este bună aghiazma mică să o avem în case și cred că de credință și iertare avem toți nevoie, păcat de tinerii care nu mai dau pe la biserici”, a declarat o pensionară. „Este o mare sărbătoare Izvorul Tămăduirii, așa cum s-au făcut minuni cum se spune cu orbul, așa trebuie să credem și noi că ne vindecăm mai ales în suflet de cele rele și ne iertăm chiar și pe cei care ne-au greșit la un moment dat”, a declarat o altă credincioasă.

    Izvorul sfânt există și astăzi în subsolul bisericii din Instanbul

    În fiecare an, în prima vineri după Paşti, Biserica Ortodoxa sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului. Numele de Izvorul Tămăduirii aminteşte de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. Preoții vorbesc cu evlavie de această mare sărbătoare și spun că participarea la slujbă este o datorie de buni creștini. „Potrivit tradiţiei, Leon cel Mare, cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Întâlneşte un bătrân orb care îi cere să-i dea apă şi să-l ducă în cetate. Dându-i acelui orb să guste și apoi cu gândul la ochi l-a făcut sănătos, prin puterea Maicii Domnului și s-a mai făcut o minune, acest ofițer a devenit împărat ulterior, împăratul Leon. În cinstea acelei întâmplări, Leon a ridicat o biserică care și astăzi există în orașul Instanbul și care la subsol are un izvor care dăruiește ape binefăcătoare. Biserica prin această sărbătoare care este în chip special a Maicii Domnului vrea să arate că Dumnezeu este nu numai puternic dar și iubitor de oameni”, a declarat Mihai Roibu, preot Târgu-Jiu. După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai tarziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apa din acest izvor. Ca semn de mulţumire a construit o biserică şi mai mare. Această biserică a fost distrusă de turci ăn anul 1453. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit diferite răni şi suferinţe.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: