spot_img
13.4 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăSocialSfinţitul Crucii pe vârful Pleşa

    Sfinţitul Crucii pe vârful Pleşa

    Sute de localnici din comuna Runcu au participat la Sfinţirea Crucii, ieri, de Sărbătoarea Rusaliilor şi nu oricum ci la înălţime. Vârful Pleşa s-a umplut de zarva şi bucuria oamenilor, alături de care preoţi şi autorităţi au marcat obiceiul creştin. În deplină armonie cu natura au fost gândurile tuturor celor prezenţi, încrezători că la cei şase ani de tradiţie se vor alătura şi alţii.

    Sătenii din Bâlta, Bâltişoara şi Valea Mare au marcat tradiţia sfinţitului crucii şi în acest an, nu oricum ci de la înălţimea Vârfului Pleşa, cel mai falnic din zonă. Slujba a fost ascultată cu evlavie de toţi creştinii. Oamenii aleg să vină la manifestare, în avans cu o zi sau două şi apreciază sprijinul de la autorităţile, care le asigură transportul. Peste 200 de suflete au escaladat culmile, pentru a ajunge acolo unde tradiţia îi aduce în ultimii şase ani, să sfinţească creştineşte Crucea, în duminica de Rusalii. „Suntem mulţumiţi să fim aici, şi mai ales, să avem aşa un primar care nu ne uită. Suntem cazaţi de aseară, iar tot efortul merită pentru că ţinem la tradiţii. Ne simţim foarte bine şi sperăm ca primăria să ne sprijine şi mai departe”, a sunat glasul unui sătean din Bâlta. Deşi acolo sus, spre zările albite de norii ameţitori, aerul îngăduie uitarea celor rele şi scoate la iveală speranţa şi nădejdea zilelor ce vor urma. Astfel îşi poartă oamenii locului credinţa de ani de zile şi ignoră vremea mai puţin prietenoasă într-o zi sfântă.

    Purtaţi de tradiţie, spre înălţimi

    De şase ani, sfinţitul Crucii la sărbătoarea Rusaliilor strânge pe vârful Pleşa localnici care preţuiesc tradiţiile şi credinţa. Primarul comunei Runcu are aşteptări mari şi de la ediţii viitoare, mai ales că au impact asupra zonei turistice. „De şase ani, de Rusalii venim aici pe vârful Pleşa, la sfinţitul Crucii şi păstrăm tradiţia. Crucea a fost amplasată acolo de săteni, iar alături de preoţi şi cu inimile deschise, la 1850 de metri, paticipăm toţi la eveniment. Intenţionăm păstrarea obiceiului, care ajută la dezvoltarea turismului în zonă”, a conchis primarul comunei Runcu, Adi Câmpeanu. Explorând frumuseţile zonei de la înălţime, localnicii vor găsi, cu siguranţă, an de an, motiv să revină la marea sărbătoare creştină şi să ţină vie tradiţia. Pelerinajul în zile sfinte este încă o dovadă că pe meleagurile Gorjului atracţiile nu sunt deloc puţine, doar necăutate.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: