spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialSlujbă arhierească la Mănăstirea Vişina! Lăcașul a fost încercat de istorie

    Slujbă arhierească la Mănăstirea Vişina! Lăcașul a fost încercat de istorie

    manastire visinaÎn Duminica a 3-a din Postul Sfintelor Paşti ierarhii olteni au săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la altarele bisericilor de mir, catedralelor chiriarhale sau aşezămintelor monahale din cuprinsul Mitropoliei Olteniei. Astfel, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Vişina din judeţul Gorj.

    Aşezată la ieşirea din Defileul Jiului, nu departe de mult mai cunoscutul aşezământ monahal de la Lainici, obștea monahală de la Mănăstirea Vişina a trăit duminică, 19 martie, bucuria duhovnicească a prezenţei chiriarhului locului, Înaltpreasfintitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit aici Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În timpul slujbei religioase a fost săvârşită şi hirotonia întru diacon a teologului Constantin Stoenoiu, pe seama Parohiei Rovinari I, Protoieria Târgu Jiu Sud, judeţul Gorj.

    “Postul mare, pelerinaj spre Înviere

    slujba visina 1În cuvântul de învăţătură rostit la finele slujbei euharistice, Mitropolitul Olteniei a subliniat faptul că ţinta urcuşului nostru duhovnicesc din perioada Postului Mare este Crucea Mântuitorului Iisus Hristos. „Crucea Domnului, aşezată la mijlocul Postului Mare, este o ţintă, un vârf spre care noi alergăm aşa spune Sfântul Apostol Pavel, cu ochii aţintiţi asupra crucii lui Hristos, ca la asalt, spre a dobândi cununa cea nevestejită a Împărăţiei cerurilor. Iar osteneala acestui post trebuie înţeleasă ca un pelerinaj, o călătorie spre marea bucurie a Învierii. Aşadar, Sfânta Cruce este aşezată de Biserica noastră în această duminică, la jumătatea Postului Sfintelor Paşti, precum o cumpănă a dreptăţii ce ne ajută să mergem mai departe spre Sfânta Înviere. Dacă urmăm voia Domnului, în mod sigur că Dumnezeu se va sălăşlui în inima noastră şi ne va dirija întreaga existenţă spre lumină, dăruindu-ne adevărata viaţă”, a subliniat IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.

    Mănăstirea Vişina, file de istorie

    Tradiţia leagă existenţa Mănăstirii Vişina de activitatea Sfântului Nicodim pe meleagurile olteneşti. Cronica de la Mănăstirea Prislop arată că Sfântul Nicodim s-a aşezat într-o peşteră de lângă Valea Jiului, la Surduc, şi a ctitorit Mănăstirea Vişina, iar un document din 14 decembrie 1514, semnat de Sfântul Domnitor Neagoe Basarab, aminteşte numele primului egumen cunoscut de la Vişina, Grigorie. Din vechea mănăstire Vişina se mai pot vedea şi astăzi ruinele bisericii, ca o mărturie a începuturilor monahismului la noi. După anul 1990, sub strădania stareţului Melchisedec Suparschi, s-a trecut la reconstrucţia mănăstirii, iar în anul 1994, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-a reînfiinţat Mănăstirea Vişina, din judeţul Gorj, păstrându-se hramul iniţial „Sfânta Treime“. Alături de Mănăstirea Lainici, Vişina reprezintă liantul credincioşilor din Oltenia cu cei din Ardeal, numeroşi credincioşi dornici de câteva clipe de linişte şi de rugăciune trecându-i adesea pragul.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: