spot_img
11.7 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăSocialSlujire arhierească la Mănăstirea “Sfânta Treime” – Strâmba

    Slujire arhierească la Mănăstirea “Sfânta Treime” – Strâmba

    slujba-stramba2Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Treime” din localitatea gorjeană Strâmba.

    În Duminica Pogorârii Sfântului Duh, obştea Mănăstirii “Sfânta Treime” – Strâmba, judeţul Gorj şi credincioşii de aici au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta Liturghie la altarul de vară al sfântului locaş, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba religioasă s-a dorit a fi şi o pregustare a bucuriei sărbătorii hramului pe care vechiul aşezământ monahal îl cinsteşte în fiecare an, a doua zi după Rusalii, de praznicul Preasfintei Treimi. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Întâistătătorul Bisericii din Oltenia a subliniat importanţa praznicului Cincizecimii care reprezintă actul de naştere al Bisericii noastre ortodoxe.

    Aşezământ monahal cu tradiţie în Oltenia

    slujba-Stramba-1Mănăstirea „Sfânta Treime” – Strâmba este situată la marginea localităţii Strâmba – Jiu, la circa 7 kilometri de oraşul Turceni, judeţul Gorj. A fost ridicată la începutul secolului al XVI-lea de către boierii Danciu, Oprea şi Stoichiţă Râioşeanu. Din anul 1525 a fost închinată ca metoc al Mănăstirii Govora, statut pe care l-a păstrat până la sfârşitul secolului al XVIII-lea. La data de 8 noiembrie 1724, sfântul locaş a fost distrus în mare parte de un incendiu, intrând într-o lungă perioadă de declin. A fost refăcut în 1793, fiind consemnată finalizarea picturii interioare prin contribuţia armaşului Constantin Râioșeanu şi a jupânesei sale Păuna. Din 1812 mănăstirea a fost complet părăsită, fiind redată cultului abia în anul 1927, după ce a fost restaurată prin Comisia monumentelor istorice, condusă de Nicolae Iorga. Din anul 1956 este mănăstire de maici, prima stareţă fiind Ermiona Cândea. În prezent, sfântul aşezământ monahal este condus de stareţa Marina Gligor.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: