spot_img
11 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSocialSpune nu drogurilor!

    Spune nu drogurilor!

    Consumul de droguri este o iluzie moartă. „Să spunem împreună nu drogurilor!”, acesta a fost mesajul transmis ieri cu prilejul Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri.

    Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj, a lansat ieri în cadrul unei conferinţe de presă Strategia Judeţeană Antidrog 2014 – 2020 şi Planului Judeţean de Acţiune pentru implementarea Strategiei Judeţene Antidrog în perioada 2014-2016, la nivelul judeţului Gorj. Evenimentul a avut ca scop marcarea Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri, 26 iunie.

    Drogurile sunt substanţe extrem de periculoase, întrucât afectează atât sănătatea oamenilor, cât şi bunăstarea. Ele reprezintă o mare problemă, a cărei seriozitate devine zi de zi mai vizibilă. Milioane de oameni din toată lumea îşi distrug sănătatea, apelând la droguri. Mai mult decât atât, există alte milioane de victime ale abuzului de droguri, familiile utilizatorilor de droguri. Tema UNODC din acest an, pentru Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri este: „Tulburările legate de consumul de droguri pot fi prevenite şi tratate”.

    „Drogurile ameninţă viaţa şi bunăstarea oamenilor. Peste 200.000 de persoane mor anual din cauza drogurilor; dar drogurile nu afectează doar consumatorul, efectele negative se resfrâng şi asupra familiei şi celor dragi. Tulburările legate de consumul de droguri subminează relaţiile apropiate, distrug viaţa familială, inclusiv a copiilor şi pot duce la ruinarea oportunităţilor de educaţie sau angajare. Impactul lor este resimţit la nivelul comunităţii, sistemului de justiţie şi în întreaga societate. Tema UNODC pentru Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri de anul acesta oferă un mesaj de speranţă: „Tulburările legate de consumul de droguri pot fi prevenite şi tratate”. Cei care suferă din cauza tulburărilor legate de consumul de droguri pot fi susținuţi prin tratament bazat pe dovezi ştiinţifice, și mulți dintre consumatorii care mor, mor din cauza supradozei, supradoză care poate fi prevenită. Copiii și tinerii trebuie, de asemenea, să fie educaţi cu privire la consecinţele asociate consumului de droguri.

    Mesajul meu de astăzi subliniază trei aspecte:
    I. Succesul susţinut împotriva drogurilor ilicite necesită o abordare echilibrată, cooperantă şi integrată, bazată pe convenţii care se adresează atât reducerii cererii de droguri, cât şi reducerii ofertei de droguri;

    II. O abordare echilibrată include măsuri comprehensive, axate pe prevenire, tratament, reabilitare, protecţie socială şi coeziune;

    III. Abordarea ştiinţifică este cheia. UNODC reduce distanţa dintre ştiinţă şi practică prin dezvoltarea dialogului între cei care elaborează politicile în domeniu şi comunitatea ştiinţifică. Împreună, aceste elemente constituie parte din misiunea globală a UNODC de a promova şi susţine accesul consumatorilor de droguri la tratament pentru dependenţa de droguri, la servicii de asistenţă şi prevenire HIV, în acord cu respectarea principiilor drepturilor omului. Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri este important să reamintim faptul că problemele cauzate de consumul de droguri pot fi prevenite şi tratate. Deci, unde există ajutor există şi speranţă!”, aceasta a fost declaraţia transmisă de directorul executiv al Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), Yury Fedotov.

    „România este parte din realitatea mondială a drogurilor. Statisticile arată că aproximativ 600.000 de tineri cu vârsta între 15-34 de ani au consumat cel puţin o dată în viaţă un drog ilicit, în timp ce peste 300 dintre aceştia au decedat în ultimii ani din cauza consumului de droguri. Dincolo de justeţea cu care descriu realitatea, aceste cifre ascund drame personale şi familiale inimaginabile, cu vieţi şi destine schimbat, uneori într-o formă brutală. Numeroasele cercetări privind factorii de risc şi protecţie în consumul de droguri arată legătura dintre vârsta de debut în consum, în special, perioada adolescenţei şi pericolele asociate comportamentului de consum, dar evidenţiază şi misiunea societăţii, ca factor de protecţie. De aceea, anul acesta, am ales să marcăm Ziua Internaţională de Luptă împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri şi 11 ani de existenţă a Agenţiei Naţionale Antidrog prin lansarea în spaţiul de socializare cel mai cunoscut şi frecventat de populaţia tânără, în general, dar şi de către adulţi, a unei pagini de informare, al unui spaţiu în care să se realizeze schimb de experienţe, de opinii şi să fie facilitate dezbateri”, a fost mesajul transmis de către directorul ANA, Sorin Oprea.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: