spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesStatul ne lasă fără laptele proaspăt

    Statul ne lasă fără laptele proaspăt

    În ultimele zile, Ministrul Agriculturii a revenit în atenţia presei după ce o stenogramă Wikileaks a arătat că Tabără vrea, ca de anul viitor, România să folosească produse modificate genetic. Brusc, „laptele de ţară” a devenit periculos iar medicii ne avertizează să fim atenţi de unde cumpărăm lapte căci ne putem alege cu boli grave. Miraculosul lichid, atât de benefic în teorie se poate transforma în inamicul numărul unu al sănătăţii. Specialiştii spun că laptele vândut de ţărani în pieţe nu este verificat, iar asta pune în pericol sănătatea consumatorilor. Ce spun ţăranii? Dacă ar respecta normele impuse, nu s-ar mai alege cu nimic!

    Când vine vorba de consumul de lapte, specialiştii se împart în souă tabere: unii care spun că laptele tradiţional ne pune în pericol sănătatea, iar alţii care spun că laptele ultrapasteurizat nu este bun pentru noi. Până la urmă, la mijloc rămân consumatorii care nici nu mai ştiu ce să aleagă. „Sunt profesoară de chimie în Târgu-Jiu, deci ştiu ce înseamnă laptele şi brânza de la raft şi produsele pe care le găsesc aici la hală. Sunt foarte mulţumită de produsele naturale şi nu de chimicalele aduse la pachet din ţări străine, dar la un preţ mai mic”, susţine o clientă venită la sectorul de lapte şi brânzeturi din Piaţa Centrală. „La fermă e şi controlat. Nu e ca unu de la curtea ţăranului care nu e sigur de condiţii. De la piaţă, foarte rar!” este de părere o tânără din Târgu-Jiu care tocmai ieşea dintr-un magazin. Un specialist în domeniu susţine că „laptele poate sa fie si periculos daca e depozitat în condiţii neigienice, dacă nu e răcit la timp, dacă nu e prelucrat la timp. Fiecare îşi laudă marfa şi fiecare vrea să îşi vândă marfa şi să facă o vânzare cât mai mare spunând că produsul lui este el mai bun. Eu spun că cel mai bun produs este laptele natural”.

    Medici Vs. Ţărani

    Medicii ne avertizează că ne putem alege cu boli din cele mai grave în cazul în care consumăm lapte alterat. De la gastroenterite, febră tifoidă, intoxicaţii şi infecţii, tuberculoză şi chiar antrax, pericole care nu există în cazul cosumării laptelui ultrapasteurizat. Ce spun ţăranii? „Vânzările oricum nu mai merg de când cu criza asta. Dacă de zeci de ani nu am murit consumând laptele de la ţară, credeţi că murim acum? Ăştia vor să ne distrugă. Să ajungem să ne vindem animalele pentru că noi nu permitem să cumpărăm tanc de răcire la 15 mii de lei bucata. Am pus gresie şi faianţă deşi pe vremuri, laptele se lua de la vacă şi pe câmp şi au crescut oameni mari cu laptele ăla. Acum nu mai e bun pentru că guvernanţii ăştia trebuie să-şi facă ei afaceri prin străinătate”, susţine o femeie din zona Novaci care a venit în week-end să vândă lapte şi brânză în hala din Târgu-Jiu. Laptele neprocesat trebuie muls în condiţii de igienă foarte stricte pentru a nu pune în pericol sănătatea, însă laptele UHT are un termen de valabilitate suspect de lung. Diferenţa dintre laptele UHT şi cel pasteurizat este dată de condiţiile de preparare şi de păstrare. În România se consumă 68% lapte neambalat şi doar 32% lapte ambalat. Laptele ambalat în cutii de carton are o durata mai mare faţă de cel neambalat, dar şi faţă de cel din pungi sau sticle de plastic. Autorităţile intenţionează să impună noi reguli pentru producătorii mici de produse lactate iar aceştia susţin că în aceste condiţii nu se urmăreşte decât eliminarea de piaţă a produselor naturale şi înlocuirea cu cele tratate chimic şi mult mai ieftine.

    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: