Străinii apelează la forţa de muncă din România

0
13

În ultima perioadă, locurile de muncă din străinătate sunt din ce în ce mai solicitate de gorjeni, fie pentru salariile, cu mult mai mari decât cele din ţară, fie pentru ofertele tentante, cu care angajatorii străini ies pe piaţa muncii. La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, gorjenii îşi pot depune documentaţia, pentru ocuparea unui loc de muncă „în afară”. Astfel, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, prin serviciul de ocupare EURES oferă locuri de muncă pentru ţările Uniunii Europene, printre care Austria, Danemarca, Marea Britanie, Norvegia, Belgia, Polonia, dar şi Republica Cehă.

La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj(AJOFM), gorjenii se îngrămădesc să ocupe un loc în faţă, pentru a completa documentaţia necesară ocupării unui loc de muncă în străinătate. Astfel, agenţia vine în întâmpinarea gorjenilor, cu oferte care mai de care mai tentante. De exemplu, în Austria, se oferă locuri de muncă în sivicultură, destinată muncitorilor necalificaţi. Aceştia vor se vor ocupa cu tăierea ierbii, ar trebui să cunoască limba germană, se oferă contracte de muncă pe o perioadă determinată de şase luni, salariu de 1100 EUR net/lună, cazare, echipamente de lucru, autoturism pentru deplasări. Şi în Danemarca situaţia este aproape la fel. Cei care optează pentru un loc de muncă în această ţară, trebuie să aibă cunoştinţe de limbă engleză. Meseria pentru care accesează această ţară este de stagiar, lucrător calificat în diferite ferme. Angajatorul spune că solicitanţii trebuie să fie absolvenţi 2009-2010 de liceu sau facultate, profil agricol(agricultură, zootehnie sau medicină veterinară). Cei care doresc să meargă în Danemarca trebuie să ştie că salariu este destul de atractiv, aproximativ 1270 EUR brut/lună, iar contractul de muncă este pe o perioadă determinată. Maria Britanie oferă posturi de asistent medical, posturi plătite destul de bine. Dacă în România un asistent medical are un salariu care nu depăşeşte 1200 de lei, în Marea Britanie, o persoană, care are calificare în domeniu şi experienţă într-un loc de muncă similar poate câştiga undeva la 36 de lire pe oră. Şi Norvegia caută asistent medical, dar în chirurgie. Se cer studii de specialitate, cunoştinte operare calculator, cunoaşterea limbii norvegiene sau învăţarea ei într-o perioadă scurtă de timp. Se oferă contracte de muncă pe o perioadă nedeterminată, salariu de 45000-51000 EUR brut/an şi ajutor în găsirea unei locuinţe.

Oferte tentante pentru şomerii gorjeni

Angajatorii străini „pun la bătaie” şi locuri de muncă din alte domenii, decât cele menţionate mia sus. Astfel, Belgia oferă un post pentru meseria de şef secţie, în domeniul tricotajelor. Se cer cunoştinţe de limbă engleză, germană sau franceză, studii tehnice, experienţă cel puţin un an. Se oferă contract de muncă, cu un salariu de 27 până la 36 de lire pe oră. Cei care „visează” la un astfel de post pot afla însă, că toată activitatea firmei se va desfăşura, în România. Nici şoferii profesionişti nu au fost lăsaţi la o parte. Polonia are nevoie de şoferi de TIR şi astfel, solicitanţii trebuie să posede, cum era de aşteptat, permis de conducere categoriile C+E, atestat transport marfă, certificat medical şi psihologic. Se oferă contract pe o perioadă de 1 an, cu un salariu de 1386 PLN pe lună, toate celelalte costuri fiind acoperite de către angajator (cazare, masă, transport). Absolvenţii de studii superioare, cei care au terminat în speţă o facultate de inginerie pot opta pentru Republica Cehă, pentru meseria de inginer mecanic. Se cer studii de inginerie mecanică, experienţă de 2 până la 8 ani, cunoştinţe de limbă engleză. Se oferă contracte de muncă pe o perioadă nedeterminată, salariu de 28.000-45.000 coroane/an. De menţionat este faptul că cei care doresc să aplice pentru unul din aceste locuri de muncă trebuie să se adreseze consilierului EURES din cadrul AJOFM Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here