spot_img
13.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesVor subvenţie, stau la control!

    Vor subvenţie, stau la control!

    Sute de fermieri gorjeni aşteaptă controalele de la Apia de care depinde primirea banilor din subvenţie, ceea ce aduce un volum foarte mare de muncă angajaţilor APIA. Centrul judeţean va fi sprijinit în acţiunile de verificare de echipe venite din patru judeţe vecine, spune directorul Constantin Negrea, pentru că termenul limită de finalizare a controalelor este 15 septembrie.

    Miza este foarte mare, banii de la bugetul naţional şi cel comunitar care sunt meniţi să ajute fermierii care au depus cereri pe suprafaţă. Dar legea nu doar dă beneficii, ci cere si respectarea unor obligaţii. Anul acesta numărul fermierilor care îşi aşteaptă subvenţiile se ridică la 5800, ceea ce înseamnă o încărcătura mult mai mare ca în alţi ani si la capitolul verificări. Centrul judeţean APIA Gorj primeşte ajutor de la echipele de control din judeţe precum Dolj şi Olt. În prezent se lucrează cu 15 echipe de control, iar numărul lor va creşte în zilele următoare la 18, asigură conducerea APIA Gorj. 7 echipe de control sunt constituite din inspectori din cadrul Centrului judeţean Gorj. Alte 11 au venit în sprijin din cadrul euroregiunii. „Sarcina de control este una mare. Activitatea ne depăşeşte trebuie finalizată până pe 15 septembrie. Nu ne putem încadra până la termen cu echipele pe care le avem la centru, aşa că s-au alăturat echipe din judeţele Dolj, Olt, Vâlcea, Teleorman”, a declarat Constantin Negrea, director APIA.

    Fermele din zonele afectate de inundaţii, inspectate

    De controale nu vor scăpa nici fermierii din zonele defavorizate, unde trebuie făcute măsurători şi fotografii la parcelele declarate pentru primirea subvenţiilor, doar că ploile şi viiturile abătute în judeţ îngreunează mult accesul în zonele şi aşa dificile şi implicit, activitatea de control. Anul acersta activitatea de control clasic şi teledetecţie este suprapusă cu o perioadă de calamităţi naturale. Controlul clasic pe teren presupune inspectarea fermelor selectate pentru control şi realizarea următoarelor acţiuni, gen verificarea tipului culturii/culturilor de pe o anumită parcelă agricolă inclusă în solicitarea de plăţi directe; identificarea limitelor culturii sau a limitei terenului agricol şi măsurarea suprafeţelor eligibile ale parcelelor agricole; verificarea aspectului potrivit căruia parcela este utilizată în scopuri agricol; măsurarea suprafeţelor ce nu sunt eligibile SAPS în cadrul parcelei agricole. „Va fi o foarte mare greutate să intrăm cu mijloace de transport către aceste terenuri, aşa că ne vom deplasa pe jos. Trebuie să le măsurăm, fotografiem şi să le identificăm sub aspectul amplasamentului, a categoriei de folosinţă, a structurii de culturi, a cerinţelor de agromediu”, a declarat şeful APIA Gorj. Ideea este că fermierii care au fost afectaţi de viituri pot depune înştiinţare la centrul local sau judeţean unde au depus cererea de plată pe suprafaţă, însoţită de un document de control întocmit de autorităţii publice locale sau ISU Gorj. Astfel de controale au fost deja iniţiate la Crasna unde, echipele au de verificat 384 de fermieri, iar la Novaci alţi 544 de fermieri aşteaptă măsurătorile.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: