spot_img
15.4 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăSocialSute de cereri de şomaj în rândul absolvenţilor

    Sute de cereri de şomaj în rândul absolvenţilor

    De la o săptămână la alta, tot mai mulţi absolvenţi de liceu şi facultate se înregistrează la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru a putea beneficia de şomaj. Peste 1.400 de tineri, cu sau fără BAC, au trecut din iulie şi până acum, pragul instituţiei cu primul dosar.

    Absolvenţii cu studii medii şi superioare pot fi luaţi în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) până în luna octombrie, timp în care îşi pot căuta de lucru. Dacă nu reuşesc să se angajeze în cele 60 de zile prevăzute de lege, cei 1.470 de absolvenţi care au depus deja primul dosar, sunt aşteptaţi cu un nou dosar iar din toamnă vor primi indemnizaţie de şomaj. Până în prezent la AJOFM Gorj şi la punctele de lucru 1461 de candidaţi au depus dosarele şi au intrat în evidenţa noastră. Condiţia este ca în termen de 60 de zile de la data absolvirii, să fie depus dosarul de căutare a unui loc de muncă. Cifra este mai mică faţă de anul trecut, în perioada similară, dar pentru următoarea perioadă, ne aşteptăm la o creştere. Cei mai mulţi absolvenţi care au intrat în evidenţa noastră sunt cu studii superioare, 319, iar de la liceu, provin peste 1.000 de tineri”, a declarat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj. Faţă de anul trecut, numărul absolvenţilor care au depus actele pentru şomaj este mai mică, dar având în vedere că mai au timp să ajungă cu primul dosar, conducerea AJOFM se aşteaptă la o creştere în următoarea perioadă. Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este de 250 de lei.

    Alternative pentru şomeri, din străinătate

    În căutarea unui loc de muncă se află şi tineri care au absolvit anul trecut sau care îşi pun nădejdea întrun curs de calificare profesională. „Sunt pentru un curs aici, mă înscriu la nişte cursuri care cred că mă vor ajuta. De exemplu, mă interesează lucrător în comerţ”, a declarat o tânără care îşi creează singură oportunităţi. De altfel, de cursurile gratuite de formare profesională, pot beneficia absolvenţii în permanenţă. Se fac grupe pentru ocupaţiile lucrător comerţ, asistent gestiune, agent pază şi instalator gaze. De peste hotare, surâde o altă şansă de angajare. La cele 39 de locuri vacante puse la bătaie de angajatorii străini, prin Serviciul Euress, se adaugă alte 60. Şomerii şi nu numai interesaţi de ferme de cultivare a legumelor, au o şansă cu cele 35 de posturi pe ţară, de stagiari în ferme de cultivare a legumelor şi fructelor în sere şi livezi în Danemarca. Cunoaşterea limbii engleze este solicitată de angajator, la fel ca şi în cazul altor 25 de posturi ca asistent grădinar în sere, tot în Danemarca.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: