Sute de pensionari, împrumutaţi anul trecut

0
19

Peste 5 650 de pensionari gorjeni au împrumutat, anul trecut, bani de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Târgu-Jiu. Valoarea acestor împrumuturi a ajuns aproape la 9 miliarde 700 mii lei. Aceştia nu sunt, însă, singurii bani care au ajuns în buzunarele membrilor CARP în 2010.

Peste 15 mii de membri din tot judeţul are Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Târgu-Jiu, în prezent. Aceştia apelează la serviciile casei ori de câte ori au nevoie. Anul trecut, potrivit contabilului şef al instituţiei, Iulia Cioplea, 5 653 de pensionari au ales să facă împrumuturi de la CARP, suma dată acestora, în total, fiind de 9 679 846. De asemenea, tot anul trecut au mai fost acordate 529 de ajutoare de deces, care însumează 265 012 lei. Aceste ajutoare de deces s-au încadrat între sumele de 220 şi 900 de lei, în funcţie de vechime şi de alte criterii. De asemenea, tot în cazul decesului unor membrii ai casei, familie i se acordă un procent de 10% raportat asupra fondului de cotizaţii. Anul trecut suma acordată în astfel de cazuri a ajuns la un total de 17 094 lei. Tot în caz de deces, CARP plăteşte o cotă parte din valoarea sicriului achiziţionat, în sumă de 110 lei. Anul trecut au fost plătite 376 de astfel de ajutoare. Şi pensionarii care merg la tratament în diferite staţiuni sunt ajutaţi de către CARP Târgu-Jiu. Astfel, la întoarcere, aceştia primesc o sumă de 50 de lei pentru a acoperi o parte din costul biletului de tratament.

Împrumută sume mici pentru a le putea înapoia

Banii daţi anul trecut strict pentru împrumuturi au ajuns la suma totală de 9 679 846 lei. Împrumuturile s-au încadrat între 150 şi 6 mii de lei, în funcţie de posibilităţile de returnare şi de cererile membrilor casei. Sumele mici sunt date, de obicei, pentru urgenţe, însă există şi persoane care nu îşi permit să împrumute mai mult de câteva sute de lei din simplul fapt că, dintr-o pensie mizeră, nu ar avea de unde să plătească înapoi. Cazurile în care pensionarii solicită sume mari, cum ar fi cea de 6 mii, sunt extrem de puţine. Majoritatea au cerut împrumut sume între o mie şi două mii de lei. „Cam 70% dintre cei care s-au împrumutat de la noi anul trecut ne-au solicitat sume de la o mie la două mii de lei. Avem mulţi membri, bătrâni care nu au de unde să returneze sume mari”, a declarat Iulia Cioplea. Există şi restanţieri, din cauza aceloraşi probleme cu banii. Aceştia trec puţin peste numărul de 350, cazurile lor fiind urmărite până la recuperarea creditelor. Din aceştia puţini sunt, totuşi, cei care au întârziat cu rambursarea împrumuturilor mai mult de un an. Majoritatea figurează cu întârzieri mici pentru că, potrivit aceluiaşi contabil şef, pensionarii sunt categoria cea mai bună platnică, în ciuda pensiilor mici cu care se confruntă tot mai mulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here