Sute de tone de gutui, exportate în Ungaria!

0
28

Producţie record de gutui, în Gorj! În aceste zile, va fi încheiată campania de recoltare a sute de tone de gutui de pe terenurile aflate în administrarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Horticolă Târgu-Jiu, amplasate în Drăgoieni şi Bălăneşti. Cantitatea de fructe din acest an este aproape dublă comparativ cu cea din anul precedent. Mâna de lucru la culesul fructelor este asigurată de o echipă din Râmnicu-Vâlcea.

Condiţiile meteorologice din acest an au influenţat favorabil producţia de gutui şi calitatea acestora. Îmbucurător este faptul că s-a ajuns şi la cantităţi duble pe hectar, în acest an, astfel că au fost recoltate 15-20 de tone de gutui la hectar. Fructele sunt culese din pepiniera proprie şi sunt comercializate în străinătate, pentru că pe plan local nu mai sunt la mare căutare. Chiar ieri au fost exportate două TIR-uri cu gutui. Dacă la capitolul vânzări situaţia este una foarte bună, în ceea ce priveşte forţa de muncă, aceasta nu este asigurată de piaţa muncii din Gorj. Forţa de muncă zilieră din Gorj este slabă, motiv pentru care a fost contractată o echipă de zilieri din judeţul Vâlcea, pentru a asigura recoltarea fructelor. Prin vânzarea gutuilor, unitatea va reuşi să încheie anul pe profit. „Majoritatea producţiei o valorificăm la export, iar o parte din ea sigur că merge şi la consum intern, dar solicitările sunt destul de restrânse, numai pentru consumul curent şi consum în stare proaspătă şi pe piaţa liberă, întrucât la nivelul judeţului procesatori nu mai sunt, sau sunt prea puţini, sau la distanţă prea mare de judeţul nostru. La forţa de muncă este o problemă pentru că în Gorj forţa de muncă zilieră este slabă şi am contractat forţă de muncă din judeţul Vâlcea. Este o echipă care lucrează permanent cu noi şi în sezonul când avem lucrări de întreţinere”, a declarat Ion Călinoiu, directorul Staţiunii Pomicole Târgu-Jiu.

18 persoane culeg sute de tone de gutui

Cum cantitatea de gutui este una foarte mare, a fost necesară şi o perioadă de timp mai lungă pentru a finaliza recoltarea. Deşi recolta de fructe din acest an este cu mult peste cea din anii anteriori, reprezentanţii echipei de lucru dau asigurări că activitatea se va încheia în următoarele zile. Echipa care asigură culesul fructelor de toamnă este formată din 18 persoane din Râmnicu Vâlcea. „Suntem 18 persoane şi lucrăm aici de vreo 18 ani. Producţia este una bună faţă de alţi ani. Şi dincolo, peste podul Amaradiei sperăm să iasă la 200 de tone de gutui. Până în prezent, am recoltat peste 150 de tone. Marfa am încărcat-o aseară la un TIR de Ungaria, iar poimâine trebuie să vină alt TIR”, a spus Virgil Apezeanu, şeful de echipă de la Cernişoara, judeţul Vâlcea. Firma din Ungaria care cumpără gutui de la Staţiunea Pomicolă Târgu-Jiu oferă 1,5 lei pe kilogramul de fructe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here