spot_img
5.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăSocialTârgu-Jiu, capitala pneumologiei românești

    Târgu-Jiu, capitala pneumologiei românești

    Simpozionul național „Patologia respiratorie în practica medicală curentă”, ajuns la cea de-a patra ediție, s-a bucurat de această dată și de o masivă participare internațională, reprezentată de trei delegații din Rusia, Ucraina și Republica Moldova. Sute de medici și asistenți medicali au răspuns afirmativ invitației organizatorilor de a dezbate cele mai actuale subiecte din patologia respiratorie, într-un context științific de înaltă ținută. Lectori de renume din mai multe orașe ale țării (București, Timișoara, Arad, Iași, Craiova, Târgu-Jiu și Călărași) au susținut nu mai puțin de 44 de prezentări în fața unei asistențe interesate de aspectele practice care definesc în prezent domeniul pneumologiei și de provocările pe care le ridică tuberculoza ca problemă de sănătate publică. Programul evenimentului a fost creditat cu 12 puncte EMC pentru medici și pentru asistenți.

    Simpozionul a fost organizat de Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu și compania de comunicare medico-socială Houston NPA, sub egida Societății Române de Pneumologie-Secțiunea de Tuberculoză. Partenerii oficiali ai manifestării au fost Consiliul Județean Gorj și Universitatea „Constantin Brâncuși”. Ajuns la cea de-a patra ediție, evenimentul s-a bucurat de susținerea întregii comunități locale, astfel că la deschiderea oficială au luat parte reprezentanți ai principalelor autorități municipale și județene: Consiliul Județean Gorj, Instituția Prefectului Gorj, Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Direcția de Sănătate Publică Gorj, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și Colegiul Medicilor Gorj. De la ediția pilot din 2010 și până la cea de-a patra ediție, evenimentul a crescut atât ca amploare, cât și ca nivel științific, după cum a remarcat și prof. dr. Constantin Marica, coordonatorul științific al evenimentului: „De la an la an lucrările au dovedit o consistență deosebită, pe de o parte. Pe de altă parte, participarea a fost din ce în ce mai mare. Acum avem personalități medicale din pneumologie și din alte specialități de la mai multe centre universitare din țară și avem, de asemenea, patru profesori universitari din Ucraina, din Rusia și din Republica Moldova”, a spus Constantin Marica.

    Noutatea ediției IV: o sesiune de prezentări dedicată tuberculozei

    În premieră, anul acesta, organizatorii au alocat o zi întreagă prezentărilor și discuțiilor despre tuberculoză, ca problemă de sănătate publică. Prof. dr. Victor Botnaru și prof. dr. Valeriu Crudu (Republica Moldova) au vorbit despre diagnosticul rapid al tuberculozei multirezistente, prin intermediul testelor moleculare genetice și despre lupta împotriva tuberculozei chimiorezistente în Republica Moldova. Prof. Rostislav Mitrofanov (Rusia) și dr. Aleksey Denysov (Ucraina) au abordat diferite aspecte ale chimioterapiei intravenoase la pacienții cu tuberculoză, împărtășind din experiența lor în această problematică.

    Trei apariții editoriale, lansate în cadrul simpozionului

    Trei titluri editoriale au fost lansate oficial pentru publicul cititor de carte medicală în cadrul simpozionului de la Târgu-Jiu. Dr. Nicolae-Iordache Iordache a venit să le povestească medicilor din Gorj despre principiile și recomandările din volumul său „Cine ești tu, doctore?”, prima carte de branding personal în medicină din România. „Cine ești tu, doctore?” propune soluții moderne pentru medicii care nu au fost formal instruiți în sfera de business, dar care trebuie să facă față regulilor jocului unui mediu din ce în ce mai competitiv. Cartea se adresează medicilor curioși și curajoși, care și-au propus să lucreze constant pentru a câștiga și a păstra încrederea pacienților lor, respectând o etică de lucru exemplară și dezvoltându-și în permanență competențelor profesionale. Stilul informal și plastic face cartea o lectură plăcută și recomandările autorilor ușor de reținut. (Mai multe detalii despre carte puteți găsi pe site-urile www.houston.ro și www.cetd.ro). „Tuberculoza- de la diagnostic la tratament” este titlul lucrării lansate de dr. Gheorghe Nini și dr. Adriana Socaci în cadrul simpozionului organizat de Houston NPA și Spitalul “Tudor Vladimirescu”, în vreme ce prof. Gheorghe Nichifor și-a prezentat cartea “Nicolae Hasmaș – “Medicul” Liberalismului Gorjean”. De asemenea, participanții au putut achiziționa, de la standul Houston, Ghidul Angelescu de Terapie Antimicrobiană (2012, coordonator: conf. dr. Gabriel Popescu), singura publicație din România care acoperă această tematică. Atât Ghidul Angelescu, cât și manualul de branding personal „Cine ești tu, doctore?” pot fi achiziționate prin Houston NPA, prin comenzi la comenzi@houston.ro sau 021-317.09.43.

    Planuri mari pentru ediția aV-a

    Pentru viitoarea ediție, organizatorii își propun să dezvolte și mai mult conceptul din spatele evenimentului. Este foarte probabil ca locația să se schimbe și ca durata manifestării să crească. „Deja am fost copleșit de participarea numeroasă din anul acesta și avem toate motivele să credem că participarea de anul viitor va fi mult mai mare, așa că am hotărât să o organizăm într-o zonă mult mai frumoasă, în stațiunea montană Rânca. Probabil că vom derula conferința pe parcursul a patru zile, nu numai trei.” a declarat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”. În plus, pe agenda evenimentului își vor găsi loc și o serie de probleme administrative, alături de cele strict medicale: „Intenționăm ca anul viitor să introducem pe ordinea de zi și probleme administrative, să venim în întâmpinarea Ministerului Sănătății cu propuneri legislative, pentru că există o ruptură între ceea ce intenționează Ministerul Sănătății și ceea ce se poate întâmpla în mod practic în spitalele din România, motiv pentru care o să venim cu niște propuneri foarte clare, pe care deja le-am structurat puțin, dar acest lucru se va putea pune în practică mult mai bine când ne vom aduna cu toții și fiecare va veni cu experiența proprie” a spus în premieră dr. ktp. Tiberiu Tătaru într-un interviu acordat Houston NPA.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: