spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăSocial„Țăst show” la Novaci!

    „Țăst show” la Novaci!

    tast show novaciŢăst-show este o emisiune despre bucuria de a găti, despre tot ce se întâmplă în jurul preparării unui prânz la ţara, la care participă toată familia! „Telespectatorul de la oraş simte nostalgia copilăriei la amintirea pâinii în ţăst sau a ciorbelor făcute de bunica în oala de pământ, pripite lângă foc”, spun realizatorii. De Paște, echipa TVR Craiova a fost la Novaci.

    Ziua de Paște a fost una a bucuriei și veseliei pentru telespectatorii TVR Craiova, căci echipa emisiunii „Țăst show” a fost Novaci. Aici, la gazde mai vechi, telespectatorii au luat prânzul, alături de echipa TVR Craiova, și au discutat despre mâncarea de sărbătoare și modul ei de preparare. „Novacenii, în tradiția lor de păstori, pregătesc o masă bogată de sfintele sărbători ale Paștelui. Ciorba de miel, stufatul, drobul sau friptura la cuptor se prepară fără prea multe ‘artificii’ culinare, simplu, rustic, la cuptorul de pământ din curte sau pe pirostrii. ‘Gătelurile’ sunt însoțite de un vin știros de munte și de o țuică de prună aurie, îmbătrânită în butoi de dud”, spun realizatorii emisiunii de la TVR Craiova.

    Ce înseamnă „Țăst show”

    tast show novaci 2Oltenii sunt spectaculoşi prin isteţimea, umorul şi inventivitatea lor, așa se spune! Jurnaliștii TVR Craiova le propun telespectatorilor reţete tradiţionale din Oltenia, fiind una dintre vechile emisiuni ale postului TV. „În fiecare zonă a Olteniei, sarmalele sunt gătite altfel. O reţetă găseşti la Novaci, în judeţul Gorj, sarmale la cuptor acoperite cu multă slănină de porc şi servite cu turtă de mălai şi ţuică de prună şi altă reţetă este în sudul Olteniei, în Dolj şi Olt, fostul judeţ Romanaţi, unde găsim sarmale-ciorbă, servite cu azimă în ţăst şi asortate cu zaibăr. Mielul fript la proţap se spune că vine tot de la turci, de la kebap-ul otoman. Însă nu are nici o legătură cu mielul gătit de către rudarii din Oltenia, la sărbătoarea lor, Gurbanul. Aici, baiţul cu care se unge mielul este făcut simplu din apă şi sare, să nu schimbe gustul cărnii”, scrie pe site-ul TVR Craiova.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: