spot_img
10.4 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSocialTinerii cu probleme, în încercarea de a supravieţui

    Tinerii cu probleme, în încercarea de a supravieţui

    Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a implementat proiectul „Şanse egale pentru un viitor comun”, care este o aplicaţie informatică destinată asistenţei personalizate a persoanelor cu dificultăţi de integrare pe piaţa muncii. Este vorba despre acele persoane cu dizabilităţi – o categorie defavorizată, din păcate, din mai multe puncte de vedere.

    Tinerii cu dizabilităţi trebuie consideraţi ca făcând parte din societate. Nu putem să-i ascundem, nu au nevoie de mila noastră, ci de sprijinul nostru, permiţându-le să trăiască alături de ceilalţi tineri şi adulţi, ca parte integrantă a comunităţi. Aceştia au nevoie de locuri de muncă accesibile nevoilor lor, pentru ca mai târziu să îşi poate întemeia o familie şi să dispună de resurse financiare complexe. Proiectul „Şanse egale pentru un viitor comun” a fost implementat numai în Bucureşti, dar anul acesta se va extinde în toate agenţiile teritoriale din ţară. Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 30 luni (1 august 2010 – 31 ianuarie 2013) şi beneficiază de finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Potrivit organizatorilor, obiectivul proiectului este eficientizarea şi îmbunătăţirea capacităţii Serviciului Public de Ocupare (SPO) în vederea dezvoltării serviciului de asistenţă personalizată şi abordare individuală pentru şomerii cu dificultăţi de integrare/reintegrare pe piaţa muncii.

    Ajutaţi să ducă o viaţă normală

    Prin implementarea proiectului se va realiza îmbunătăţirea serviciilor SPO prin dezvoltarea serviciului de asistenţă personalizată a persoanelor cu dificultăţi de integrare/reintegrare pe piaţa muncii în 3 dintre sucursalele SPO din ţară. Acesta este un proiect pilot care va fi ulterior replicat la nivel naţional. Proiectul vine în întâmpinarea nevoilor SPO prin dezvoltarea aplicaţiei informatice în vederea creşterii calităţii serviciilor de asistentă, consiliere şi formare profesională a persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile. Aceste programe dezvoltate vor colecta, în mod sistematic, informaţiile referitoare la piaţa muncii: situaţia persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, situaţia persoanelor defavorizate (tineri ce părăsesc centrele de plasament, tineri ce sunt în grija asistenţilor maternali, persoane cu dizabilităţi, etc.), precum şi gradul de ocupare a lor la nivel local.
    Tinerii gorjeni cu dizabilităţi sunt implicaţi deja în tot felul de proiecte menite să îi ajute să se integreze pe piaţa muncii. Potrivit lui Nicu Baiu, directorul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Gorj, „aceşti tineri au nevoie permanentă de sprijinul nostru. Unii dintre copiii de la centru au fost implicaţi în proiecte care i-au ajutat să meargă mai departe. Competiţiile sportive pot fi un exemplu. Avem o tânără care, după ce a descoperit că e foarte talentată la sport, după zeci de antrenamente şi competiţii unde a fost pe locul 1, acum e profesoară de sport la unul din centrele din Târgu-Jiu. Asta înseamnă integrare pe piaţa muncii”. De menţionat este faptul că numai anul trecut, în urma cursurilor desfăşurate de AJOFM Gorj, s-a reuşit încadrarea pe piaţa muncii a cinci persoane cu handicap. În 2011, centrul împreună cu alte instituţii publice vor încerca organizarea unei Burse a locurilor de muncă pentru persoanele cu probleme.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: