spot_img
15 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăSocialTot mai mulţi bebeluşi se nasc cu picioarele strâmbe

    Tot mai mulţi bebeluşi se nasc cu picioarele strâmbe

    Tot mai mulţi bebeluşi se nasc la maternitatea din Târgu-Jiu cu diferite malformaţii, care de cele mai multe ori nu pot fi tratate, iar micuţii mor la câteva ore de la naştere. Una din cauzele principale este stresul, iar o alta se referă la inconştienţa viitoarelor mămici, spun medicii specialişti.

    Doi bebeluşi care au venit pe lume cu malformaţii grave au murit la trei ore de la naştere, iar alţii au fost direcţionaţi către clinici de specialitate. S-a întâmplat la maternitatea din Târgu-Jiu, unde medicii specialişti se îngrozesc de fiecare dată când asistă la tragediile mămicilor. Au loc din ce în ce mai multe naşteri cu copii care prezintă diferite malformaţii, însă, cei mai mulţi bebeluşi se nasc cu picioarele strâmbe: „Din păcate am avut şi anul acesta naşteri cu malformaţii. Doi bebeluşi s-au născuţi cu malformaţii grave care au şi decedat la scurt timp după naştere, am avut un plurimalformat, am avut câteva cazuri cu malformaţii destul de urâte care au fost orientate către centrele specializate. Din păcate întâlnim din ce în ce mai des cazuri de bebeluşi care se nasc cu picioarele strâmbe congenitale, dar care nu au necesitat intervenţii, acestea fiind cauzate de poziţiile bebeluşilor în perioada sarcinii”, a explicat medicul şef al secţiei Neonatologie, Camelia Roman. Aceasta a mai adăugat că cele mai complexe cazuri au fost orientate către clinica de la Timişoara, unde medicii specialişti urmau să se ocupe de aceste cazuri.

    Stresul, o cauză principală a producerii malformaţiilor

    Medicii ginecologi, care au în spate o experienţă de peste 30 de ani sunt convinşi că stresul este o principală cauză care conduce la îmbolnăvirea fătului, iar o altă cauză se referă la inconştienţa viitoarelor mămici, cu privire la dezvoltarea sarcinii şi controalele pe care acestea ar trebui să le facă periodic. „Am în spate o carieră de peste 30 de ani şi în anii care au trecut am văzut diverse cazuri de copii cu malformaţii, cauzate de situaţia de la Cernobâl. Acum, stresul este un factor important care conduce la apariţia acestor malformaţii, dar şi inconştienţa viitoarelor mămici, care din lejeritate nu dau importanţă faptului că vor aduce pe lume o viaţă şi trebuie să îşi facă toate controalele necesare pentru depistarea din timp a unor eventuale malformaţii ale fătului. Acestea pot fi observate din timp, şi împiedicată evoluţia sarcinii până la final, pentru a nu aduce pe lume un copil bolnav”, a explicat managerul Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, medicul ginecolog, Vasile Stănculete. Pentru a evita să dea naştere unui copil cu malformaţii, medicii specialişti vin cu câteva recomandări: „Există acum tehnologie de ultimă generaţie prin care se urmăreşte evoluţia fătului încă de la primele săptămâni de sarcină. Femeile care vor să dea naştere unui copil sănătos, pe lângă eliminarea stresului cotidian, trebuie să meargă la consult medical, astfel încât sarcina să se dezvolte fără probleme”, a adăugat medicul Vasile Stănculete. Investigaţiile efectuate de medicii specialişti în perioada primelor luni de sarcină pot arăta dacă micuţul prezintă sau nu malformaţii, iar în situaţia în care aceste afecţiuni sunt depistate din timp, sarcina poate fi întreruptă pentru a nu da naştere unui copil bolnav.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: