spot_img
4.1 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăSocialTot mai mulţi şomeri

    Tot mai mulţi şomeri

    Aproape 2000 de gorjeni îşi pierd locurile de muncă de la 1 martie. Majoritatea sunt mineri şi energeticieni. Între timp, la Agenţia pentru Ocuparea Fortei de Muncă Gorj, zeci de oameni care sunt deja şomeri, se înghesuie în fiecare dimineaţă în speranţa că vor găsi un loc de muncă.

    Răbdare e tot ce mai au

    În fiecare dimineaţă, zeci de gorjeni se înghesuie pe holurile AJOFM, aşteptând cu nerăbdare fie să-şi depună actele de şomaj, fie să consulte oferta locurilor de muncă şi aşa anemică. Cei mai mulţi spun că nu mai contează pregătirea sau locul de muncă anterior, ci important este să găsească ceva de lucru, cât mai repede. „Sunt inginer mecanic la bază, am şi un titlu în utilaj, dar nu pare să mă ajute prea mult, nu? Mi-a încetat contractul de muncă şi trăiesc din şomaj, pentru că nu prea sunt şanse să găsesc altceva. S-a ajuns aici pentru că de asta au avut grijă guvernanţii noştri”, a declarat unul dintre cei care aşteptau la rând. Mai grav e că, angajatorii nu se îngrămădesc nici ei cu oportunităţi, iar traiul de pe o zi pe alta devine tot mai aspru. „În momentul de faţă caut orice e disponibil, las deoparte că am o facultate…noi plătim preţul unor aşa zise măsuri de redresare a economiei, au greşit cu sistemul de impozitare forfetar iar firmele şi-au închis activitatea…minerii au ajuns să fie amăgiţi cu promisiuni, că realitatea are alt gust şi pentru ei”, a adăugat un alt şomer. Conducerea SNLO a anunţat concedierea a peste 900 de salariaţi începând din luna martie, dar aici, mai mult de jumătate dintre mineri vor intra în concediu de aşteptare până la 2 ani, doar dacă Guvernul dă o ordonanţă de urgenţă. ITM Gorj a respins aceasta cerere considerând-o ilegală. De cealaltă parte, sindicaliştii spun că în lipsa acestei ordonanţe nu pleacă nimeni din sistem. Asigurarea a dat-o, Gheorghe Etăgan, vicepreşedinte USMO, care a declarat că „dacă ordonanţa de urgenţă nu va fi semnată, iar programul de restructurare, aprobat, acasă nu pleacă nimeni”.

    Mai mulţi şomeri, o certitudine

    În total vorbim despre aproape 2000 de persoane lăsate pe drumuri, cam cât s-a înregistrat anul trecut, potrivit reprezentanţilor AJOFM. Ana Maria Niculescu, purtător de cuvânt AJOFM Gorj, a precizat că „notificările sunt certe, iar cu luna martie vorbim de 1804 de disponibilizări, majoritatea în minerit şi energie. Notificări similare au trimis şi prestatori de servicii, din domenii adiacente. Anul trecut, 42 de agenţi economici au disponibilizat, efectiv,1995 de angajaţi, iar notificările au depăşit 3000”. Perspectivele rămân sumbre, astfel, pentru alte 500 de persoane care prestează servicii adiacente in minerit si energie, pentru că , de la 1 martie, vor avea îngroşa rândul şomerilor gorjeni.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: