spot_img
11.2 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesTradițiile de Crăciun și Anul Nou, prezentate autorităților județene! Sute de gorjeni...

    Tradițiile de Crăciun și Anul Nou, prezentate autorităților județene! Sute de gorjeni talentați au cântat în Piața Prefecturii

    Tradițiile de Crăciun și Anul Nou, prezentate autorităților județene! Sute de gorjeni talentați au cântat în Piața PrefecturiiAu venit din mai toate localitățile județului Gorj pentru a le prezenta autorităților județene și cetățenilor prezenți în Piața Prefecturii din Târgu-Jiu ce obiceiuri de iarnă se mai păstrează pe acele meleaguri! Sute de copii, tineri și vârstnici au cântat colinde și cântece de Crăciun, au jucat ursul și capra, spre deliciul celor prezenți. Cele mai așteptate momente au fost cel al „Pițărăilor cu măști” de la Cloșani și al Căpriței și Ursului de la Polovragi.

    Tradițiile de Crăciun și Anul Nou, prezentate autorităților județene! Sute de gorjeni talentați au cântat în Piața PrefecturiiTradițiile de Crăciun și Anul Nou, prezentate autorităților județene! Sute de gorjeni talentați au cântat în Piața PrefecturiiMarți, a avut loc Alaiul Obiceiurilor de Iarnă la Târgu-Jiu, în Piața Prefecturii. Sute de colindători din Gorj au participat vineri la manifestarea intitulată „Alaiul obiceiurilor de iarnă”. Organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, evenimentul a readus în atenţia cetăţenilor prezenţi în Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu obiceiuri păstrate de sute de ani în comunele judeţului. La ediția din acest an au participat formațiile de obiceiuri din: Cloșani, Tismana, Telești, Bălcești, Polovragi, Școala Populară de Artă, Bărbătești, Baia de Fier, Bumbești-Jiu, Liceul de Arte Târgu-Jiu, Palatul Copiilor Târgu-Jiu, Grădinița Târgu-Jiu, Baia de Aramă, județul Mehedinți. În total, au participat circa 400 colindători. Printre colindători s-a numărat și primarul comunei Polovragi, Gheorghiță Epure. Cele mai așteptate momente au fost cel al Pițărăilor mascați din Cloșani și al Ansamblului de la Polovragi, care a venit în Piața Prefecturii cu „Ursul” și „Căprița”-obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, vechi de sute de ani.

    Primarul-colindător

    Tradițiile de Crăciun și Anul Nou, prezentate autorităților județene! Sute de gorjeni talentați au cântat în Piața PrefecturiiMembrii Ansamblului Folcloric Cheile Oltețului din comuna Polovragi au vârste cuprinse între cinci și 86 de ani și iubesc tradiția populară a zonei în care trăiesc. O parte a lor au venit marți, în Piața Prefecturii-Târgu-Jiu, la Alaiul Obiceiurilor de Iarnă. Pentru acești oameni, tradiția populară, portul din strămoși, istoria zonei Polovragi și frumusețile pe care Dumnezeu le-a dăruit acestor locuri sunt sfinte. „Colindul apropie oamenii și transmite mesajul Nașterii lui Iisus și al mântuirii. Fac parte din Ansamblul Polovragi de foarte mulți ani. Avem ocupații diverse, agricultori, economiști, oieri, ingineri. Avem și tineri și bătrâni, cu toții facem parte din Ansamblul de la Polovragi care are 100 de membri, instrumentiști, dansatori, cântăreți. Ne mândrim cu obiceiurile și tradițiile de pe meleagurile Polovragiului de poveste! Ducem tradiția mai departe”, a spus Gheorghiță Epure, primarul din Polovragi. Fiica sa, Andreea, este și ea membră a Ansamblului și îi învață să danseze pe cei tineri.

    Joacă ursul de zeci de ani

    Tradițiile de Crăciun și Anul Nou, prezentate autorităților județene! Sute de gorjeni talentați au cântat în Piața PrefecturiiBătrânul Ion Ciucă a îmbrăcat costumul de urs și a participat cu mulră bucurie la alaiul obiceiurilor de iarnă. Jocul ursului și al caprei a fost unul dintre momentele cele mai așteptate de către publicul spectator. „Joc rolul ursului de la 30 de ani, iar acum am trecut de 70 de ani ca vârstă! Am un costum vechi, l-am schimbat pe cel vechi. Din moși strămoși se duceau cu ursul la Polovragi. Sunt în Ansamblul Polovragi de peste 30 de ani și n-aș putea altfel. Tinerii nu prea mai păstrează tradițiile, nu mai este ce a fost. Am fost o viață agricultor, viticultor, am animale”, a spus Ion Ciucă din Polovragi. În vremea sărbătorilor de iarnă, la Polovragi se păstrează destul de multe tradiții, iar membrii Ansamblului au făcut cunoscute aceste obiceiuri și peste hotare.

    Tradițiile de Crăciun și Anul Nou, prezentate autorităților județene! Sute de gorjeni talentați au cântat în Piața Prefecturii„Mai sunt copii care învață cu noi la Ansamblu, care iubesc tradițiile populare gorjenești. Am fost și peste hotare cu acest ansamblu și străinilor le-au plăcut mult tradițiile noastre, mai ales cele de Crăciun și Anul Nou”, a spus Gheorghe Ștefănescu din Polovragi. „De mic am fost în formația de fluerași a Ansamblului. Apoi am plecat cu serviciul mai departe de casă, dar revin cu drag la Polovragi. Îmi face o plăcere deosebită să păstrăm tradițiuile polovrăgene. Mama mea a creat multe compoziții ale Ansamblului. Ea este originară din comuna Vaideeni-Vâlcea și a combinat tradițiile celor două meleaguri. Avem tradiții care nu trebuie să se piardă. Sunt mândru pentru că mă trag din vechii daci, avem obicieiuri frumoase!”, a afirmat Nicolae Bușe.

    Frumusețea pițărăilor mascați

    Tradițiile de Crăciun și Anul Nou, prezentate autorităților județene! Sute de gorjeni talentați au cântat în Piața PrefecturiiSatul Cloșani din comuna Padeș este vestit în toată regiunea Olteniei, și nu numai, pentru obiceiul unic practicat în perioada sărbătorilor de iarnă, mai exact în Ajunul Crăciunului, atunci când tinerii, merg la colindat cu măști pe față. Pițărăii mascați au ajuns, ieri, și în Piața Prefecturii și i-au cucerit pe cei prezenți prin originalitatea măștilor! „Obicei unic în Oltenia — pițărăii cu măști, noi îi spunem unic fiindcă l-am păstrat exact cum este el din străbuni, dar pe tot plaiul Cloșanilor, partea de munte a Mehedințiului se păstrează acest obicei de pițărăi, mersul la colindat în ajunul Crăciunului cu măști. Fiecare tânăr din familie își confecționează masca atunci când vrea să se costumeze. Avem două feluri de măști, de moși și de babe, se perpetuează astfel oarecum ideea de cuplu care la țară întotdeauna a fost mai bine definită. Moșul se îmbracă în costum popular bărbătesc, poartă un cojoc din piele de oaie și acea mască din piele de oaie împodobită cu ciucuri, ațe colorate și este vopsită. Costumul de babă pe care îl poartă tot băieții este format din costumul popular de femeie, acea maramă din borangic, iar masca e din pânză. Masca și-o face fiecare acasă”’, a spus instructorul și meșterul popular Carmen Sarcină din Cloșani.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: