19.9 C
Târgu Jiu
joi, mai 28, 2020
Acasă Headlines Traficul și consumul de droguri, sesiuni de informare în școli

Traficul și consumul de droguri, sesiuni de informare în școli

Poliţiştii de prevenire au desfăşurat sesiuni de informare cu elevii unor unităţi şcolare de pe raza judeţului Gorj, abordând o temă de actualitate – DROGURILE –  efecte negative asupra corpului uman şi dezvoltării tinerilor, dezbaterile fiind organizate în școli și colegii din Tg-Jiu, Bârseşti, Bărbăteşti, Jupâneşti, Drăguţeşti, Băleşti și Rovinari.

Activităţile au avut ca punct de plecare cuvântul „DROG”, definit ca acea substanţă chimică naturală sau sintetică, care perturbă funcţiile naturale ale corpului şi influenţează starea de spirit, sentimentele şi percepţia, care creează dependenţă fizică sau psihică şi tulburări grave ale activităţii mentale şi ale comportamentului.

În continuare, discuţiile au vizat înţelegerea principalilor termeni folosiţi în acest domeniu, respectiv dependenţa, dependenţa fizică, dependenţa psihică, dezintoxicare, droguri tari, droguri uşoare, toleranţă, sevraj, toxicoman, supradoza, precursori.

De asemenea, au fost prezentate aspecte referitoare la câteva din cele mai cunoscute droguri, respectiv cannabis, cocaina, heroina, marijuana, extasy precum şi efectele fiziologice şi psihologice pe termen scurt şi lung, riscurile şi consecinţele consumului acestor substanţe.

Au fost prezentate cauzele și condițiile favorizatoare ale consumului de droguri în rândul tinerilor: curiozitatea, teribilismul, lipsa de maturitate și de responsabilitate, anturajul, presiunea de grup, probleme legate de familie, prieteni, școală, izolarea de colectivitate și societate, pierderea unei persoane dragi.

Un alt aspect urmărit de poliţiştii de prevenire l-a constituit prezentarea consecinţelor, din punct de vedere al răspunderii penale, în situaţia persoanelor care se ocupă fără drept de cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc.

Elevii participanţi la sesiunile de informare au manifestat un real interes în înţelegerea aspectelor prezentate de poliţiştii de prevenire, participând activ la activităţi cu întrebări şi idei pe această temă.

Polițiștii transmit elevilor următoarele sfaturi:

  • Este foarte important să știți cum să spuneți „NU”, ceea ce demonstrează că aveți o personalitate puternică. Încercați să fiți voi înșivă chiar dacă ceilalți gândesc diferit.
  • Trebuie să înțelegeți că utilizarea drogurilor amână doar aparent și temporar problemele. Problemele continuă să existe și să se agraveze.
  • Consumul de droguri poate fi o reacție la probleme ca izolarea sau disprețuirea de sine.
  • Puteți fii priviți de ceilalți în mod pozitiv și dacă nu consumați droguri! Alegeți dintre alternative!
  • Este foarte important să cereți ajutor  și să vă rezolvați problemele fără a consuma droguri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Stimulent de risc social pentru angajații DGASPC Gorj

Angajații Direcției Generale de Asistență și Protecție a Copilului Gorj vor beneficia de stimulent de risc social. Este vorba despre cei peste 550 de...

Managerul SJU Târgu Jiu s-a vindecat. Vienescu: ”au fost momente grele în perioada de internare”

Managerul Spitalului Județean de Urgențe din Târgu Jiu a fost externat. Dumitru Vienescu a ajuns deja acasă după ce a beneficiat de tratament antiCOVID...

A fugit din spital. Era internat la psihiatrie

Un cadru medical din Secția Psihiatrie din Tg-Jiu a dat alarma aseara după ce a sesizat dispariția unui bărbat de 41 ani. Polițiștii au...

Gore Popescu: „Este posibil ca şi alţi jucători în afara celor cinci să plece de la noi”

Restructurări masive la Energia. Antrenorul Vasile Stângă a părăsit banca târgujienilor, iar la câteva zile după un contingent de cinci jucători au fost trecuţi...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini