spot_img
13.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăSocialTuberculoza, în atenţia autorităţilor locale

    Tuberculoza, în atenţia autorităţilor locale

    Sute de milioane de oameni suferă în fiecare zi de boli respiratorii cronice. La acest lucru s-au gândit şi organizatorii Simpozionului „Patologia Respiratorie în Practica Medicală Curentă”, un simpozion naţional, cu participare internaţională, organizat sub egida Societăţii Române de Pneumologie. Astfel, la Sala de Şedinţe, din cadrul Hotelului Brâncuşi şi-au dat întâlnire, atât cadre medicale, autorităţi locale, cât şi reprezentanţi ai mediului academic.

    Ediţia a II-a a Simpozionului „Patologie Respiratorie în Practica Medicală Curentă”, organizat la Târgu-Jiu a reunit oamenii interesaţi să afle cât de importante sunt bolile respiratorii pentru oameni. La evenimentul de ieri şi-au făcut apariţia, aşa cum era de aşteptat, organizatorii, reprezentanţii Spitalului de Pneumoftizologie „Tudor Vladimirescu”, în speţă reprezentanţi ai partenerilor, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, Adrian Gorun, Gheorghe Cocină, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, Ana Băleanu, directorul Colegiului Medicilor Gorj, dar şi cadre medicale de excepţie, cum ar fi profesorul universitar doctor Constantin Marica, venit tocmai din Bucureşti, pentru a dezbate acest subiect. Astfel, conform raportului Colegiului Medicilor din România, prezentat în martie 2011, primele cinci cauze de deces sun bolile aparatului circulator, cancere, bolile aparatului digestiv, accidentele şi bolile aparatului respirator. Toate aceste aspecte şi multe altele au fost dezbătute de specialişti, în cadrul conferinţei de ieri. Simpozionul naţional cu participare internaţională a devenit deja tradiţie, în promovarea colaborării interdisciplinare în medicina românească.

    Gorun: „veniţi acasă pentru a sprijini populaţia din România”

    Cuvântul de deschidere i-a aparţinut lui Tiberiu Tătaru, care a declarat „vom încerca să venim în sprijinul pacientului, prin înfiinţarea unui Muzeu al Spitalului Dobriţa, dar şi al Centrului de Recuperare pentru pacienţi, sperăm ca anul acesta să îl inaugurăm. Tuberculoza este o problemă de sănătate publică, trebuie să ne concentrăm toată atenţia în prevenirea şi vindecarea ei, acolo unde există cazuri”. Ion Călinoiu a încercat să concretizeze, în câteva cuvinte, importanţa acestui eveniment „În domeniul sănătăţii trebuie să fim întotdeauna solidari. Noi, ca şi judeţ, vom avea de câştigat, prin promovarea acestor valori, acestor proiecte. Aş vrea să punem la dispoziţie toţi banii, de care dispunem, pentru a face lucruri măreţe în Gorj”. Ca şi reprezentant marcant al mediului academic gorjean, Adrian Gorun a adăugat „Ce ar însemna ca toate valorile pe care le are Gorjul să nu fie supuse unor procese de disipare? Pledez pentru întărirea spiritului de investigare ştiinţifică. Universitatea pe care o conduc realizează un studiu aplicat privind starea socială a populaţiei din mediul rural. Semnalul, după primele rezultate, este extrem de dur. Riscăm ca localităţile să dispară de pe hărţile administrative. Ştim că gorjenii vor o Facultate de Medicină, au insistat şi s-a obţinut primul pas. Şcoala de medici din România este o şcoală de performanţă, de prim rang. Veniţi acasă, pentru a sprijini populaţia din România”.

    Gorjul, un judeţ predispus la tuberculoză

    Cel care a dorit să sublinieze importanţa acestui „fenomen”, denumită boală respiratorie, a fost Constantin Marica, medic pneumolog la Institutul Naţional de Pneumologie Profesor Doctor Marius Nasta din Bucureşti „în spitalul de la Dobriţa, s-au făcut progrese importante. Cred însă că sistemul medical din România şi ceea ce încearcă să facă Ministerul Sănătăţii, este un mare eşec. În Bucureşti, ca peste tot în ţară, sunt institute şi spitale, care se închid şi se redeschid şi toate aceste lucruri împiedică actul medical. Trebuie ca spitalele să fie în subordinea autorităţilor locale, dar să nu fie sprijinite numai de acestea, vorbesc din punct de vedere financiar. Judeţul Gorj este predispus la tuberculoză, pentru că este un judeţ sărac”. De menţionat este faptul că manifestarea a avut ca scop clarificarea aspectelor legate de traseul pacientului în sistem, de diagnosticarea precoce a afecţiunilor respiratorii şi tratamentul corect al acestora, de rolul medicului de familie, al pneumologului, al internistului, al medicului specializat în medicina fizică şi recuperare. La eveniment au fost invitaţi peste 200 de medici din ţară iar activităţile se vor organiza şi azi, începând cu ora 10:00.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: