spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăSocialTurismul se dezvoltă P.R.A.C.T.I.C inovator

    Turismul se dezvoltă P.R.A.C.T.I.C inovator

    Migrarea forţei de muncă şi angajarea de personal necalificat a afectat performanţa companiilor din industria turismului. Sectorul a devenit tot mai neatractiv pentru turiştii români şi străini, deși multe regiuni geografice au un mare potențial în domeniu. Soluții pentru redresarea lor există, atât din punct de vedere al firmelor care activează în această industrie, cât și al persoanelor, mai ales cele defavorizate social, care sunt în căutarea unui loc de muncă și vor să se califice într-o meserie. A demonstrat-o Programul de Reintegrare Activă și Capacitare în Turism, Informare și Consiliere (P.R.A.C.T.I.C.) implementat timp de 18 luni în județele Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Argeş, Prahova și municipiul Bucureşti.

    Proiectul P.R.A.C.T.I.C. a fost rezultatul unei analize integrate asupra pieței muncii și a serviciilor din industria hotelieră. Pornind de la ideea că teoria fără practică nu este suficientă atunci când vine vorba de formare profesională, programul s-a axat pe o metodologie-pilot, utilizată deja de olandezi cu mare succes: practica la locul de muncă.

    Metode inovatoare de creștere a competivității în turism

    Ineditul acestui proiect a constat în trei elemente cheie: crearea unei Rețele de instructori de practică, a unei Rețele de centre de practică şi modalitatea prin care au fost făcute cursurile de calificare. Vizate au fost persoanele cu risc de excluziune socială, mai exact persoane de etnie romă, persoane cu dizabilități și tineri care au părăsit sistemul instituționalizat, categorii care au fost și sunt de foarte multe ori ignorate ca forță de muncă. „Era nevoie reală de calificare, inclusiv în rândul persoanelor de etnie romă și al celor cu grad de vulnerabilitate. Noi îi putem ajuta, prin cursuri de calificare, să intre în câmpul muncii, într-un domeniu atât de frumos cum este sectorul turistic. În județul Prahova, proiectul a avut un ecou foarte bun. Centrul pe care noi l-am înființat este un centru județean, dar în același timp regional, pentru că avem cerere pentru viitor. Avem capital uman, cât să ne extindem la nivelul regiunii și să oferim servicii de calitate în acest tip de educație vocațională pentru cei care își doresc”, a declarat Cătălin Băncilă, Președinte, Asociația Împreună pentru Tine, România.
    Angajatorii din domeniul turismului au în permanenţă nevoie de personal calificat, iar în cadrul proiectului, profesionişti angajaţi în acest sector s-au format şi ca instructor de practică, ulterior formând persoanele interesate să învețe o meserie chiar în interiorul companiei, aceasta devenind, astfel, un centru de practică. „P.R.A.C.T.I.C. și-a propus creșterea calității serviciilor în domeniul turismului în primul rînd prin dezvoltarea resurselor umane și a unor structuri inovatoare care să dezvolte și să implementeze programe de formare la locul de muncă. Am vrut să atragem deopotrivă instituțiile și companiile din domeniul turismului, prin dezvoltarea la nivelul acestora a unor centre de formare și centre de practică, precum și o rețea a instructorilor de practică, care se constitue din angajați ai companiilor din domeniul turistic, persoane care au fost specializate și perfecționate prin intermediul P.R.A.C.T.I.C. în calitatea de instructor-preparator formare și, care, în prezent, furnizează expertiza oferită de partenerul olandez și a celorlalți parteneri din proiect, programe de formare la locul de muncă, care vizează creșterea calității serviciilor din domeniu, a explicat Cristina Păsătoiu, Președinte, Centrul pentru Asistență Tehnică și Dezvoltare, S.C. MARBICONSULT S.R.L., România, parte a Consorțiului care implementează Programul de Reintegrare Activă și Capacitare în Turism, Informare și Consiliere.

    Companiile – în rețeaua interregională a instituţiilor avizate pentru practica la locul de muncă

    Proiectul a prevăzut calificarea a 760 de persoane, în domeniul turistic/hotelier, pentru una din meseriile de: bucătar, ospătar/chelner, vânzător în unităţi de alimentaţie publică, lucrător în alimentaţie, lucrător hotelier, cameristă hotel. Formarea teoretică s-a făcut în centre de incluziune socială şi formare profesională în turism înfiinţate, dotate şi utilate la standarde europene, după modelul olandez dat de firma Endurance, în fiecare dintre judeţele de implementare. Formarea practică a avut loc în companii din domeniul turismului. Anterior, au fost selectate, instruite şi certificate persoane care au devenit instructor de practică, asigurând supervizarea activităţii, dar şi integrarea practicanţilor în instituţia gazdă. În total, 150 de instructori de practică, 60 de manageri și 90 de angajați au participat, în perioada februarie – septembrie 2015, la Cursuri de perfecționare profesională, și au obținut diplome de absolvire certificate de Ministerul Educatiei. Așa s-au pus baza Reţelelei interregionale a instituţiilor avizate pentru practica la locul de muncă.

    În perioada noiembrie-decembrie s-au organizat burse ale locurilor de muncă în toate județele implicate în proiect la care au luat parte companii mari din domeniul turistic și hotelier. Acestea au avut posibilitatea să recruteze angajați din rândul persoanelor calificate deja în cadrul proiectului. În perioada următoare, companiile din turism sunt invitate să se înscrie în prima Rețeaua de dezvoltare și inovare în industria hotelieră și turism, în cadrul cărora au posibilitatea de a realiza coaliții de interes local, regional, național și internațional. Ele sunt susținute să devină competitive prin perfecționarea resurselor umane și consultanță pentru dezvoltarea inovativă mai ales că, pentru a reuși să devină competitive, vor trebui să-și dezvolte propriile subsisteme de formare și recrutare a personalului. Însă, ca membre ale Rețelei interregionale a centrelor avizate pentru practică la locul de muncă în turism, sunt susținute să înființeze propriul centru de practică și ucenicie pentru recrutarea, formarea și perfecționarea resurselor umane. Sunt oferite servicii pentru certificarea angajaților ca instructori de practică, aceștia intrând, astfel, în Rețeaua interegională a instructorilor certificați în pregătirea practică.

    Proiectul P.R.A.C.T.I.C va fi continuat în primăvara anului 2016 prin proiectul P.R.A.C.T.I.C 2. Companiile din turism pot încheia contracte de colaborare și cu Centrele de practică unde vor avea acces la servicii de specialitate la prețuri competitive: Servicii de asistență tehnică; Programe de practică la locul de muncă; Programe de calificare; Programe de perfecționare teoretică și practică pentru angajații din companii. Pentru informatii suplimentare accesați www.formare-turism.ro

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: