Ţurţurii stau să cadă în capul gorjenilor

0
14

Odată cu apariţia anotimpului de iarnă, asociaţiile de proprietari şi societăţilor comerciale, „ar trebui” să se implice în activitatea de deszăpezire a căilor de acces spre clădiri, a trotuarelor, arterelor de circulaţie vecine imobilelor sau punctelor de lucru şi de eliminare a poleiului, în aşa fel încât traficul pietonal să se desfăşoare în mod normal. Pentru prevenirea unor accidente cu urmări grave, o grijă deosebită trebuie acordată îndepărtării ţurţurilor de gheaţă de pe streşini.

Iarna aceasta parcă a transformat oraşul Târgu-Jiu, într-un oraş al Gheţurilor. Turţurii stau gata, gata să cadă în capul gorjenilor, dar se pare că acest lucru nu îi îngrijorează pe administratorii blocurilor, direct responsabil de accidentele care ar putea avea loc. Astfel, în oraşul lui Brâncuşi, pericolele te pândesc la orice pas. Fie că mergi să îţi faci cumpărăturile, fie că mergi la şcoală sau ieşi din casă pentru orice fel de problemă, există riscul să ajungi direct pe patul spitalului. Primăria avertizează, astfel cetăţenii, despre pericolul la care sunt expuşi şi fac apel disperat la cetăţeni, să facă tot posibilul şi să îşi ia toate măsurile necesare pentru a evita pericolul. Astfel, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, Ramona Evulescu, a spus „Proprietarul clădirii este cel care răspunde cu absolut toate formele, pentru orice problemă care apare, ca urmare a degradării clădirilor. Cel puţin, în această perioadă, conform legilor actuale, putem prin Direcţia de Urbanism, să trimitem înştiinţări şi avertismente şi să dăm şi amenzi acolo unde faţadele sunt degradate, la modul că poate să cadă o cărămidă sau pot apărea probleme de această natură. Ţurţurii sunt ca urmare a unor fenomene meteo, astfel încât în această perioadă, facem apel la cetăţeni, la fiecare proprietar de absolut orice clădire, să-şi administreze corespunzător imobilul”.

Asociaţiile de proprietari, nepăsătoare

În caz de pericol iminent de cădere a zăpezii sau gheţii (ţurţurilor), de pe clădirile înalte, deţinătorii au obligaţia să ia măsuri de marcare a perimetrului expus, de avertizare şi de îndepărtare a acestora cu mijloace proprii sau prin intermediul firmelor care au dotări specifice. Toate aceste măsuri se regăsesc doar înşiruite pe hârtii, în prevederile legale, pentru că în realitate, nimeni nu face nimic. Asociaţiile de proprietari aşteaptă doar să vină soarele, pentru a „topi” problemele care ar putea apărea „asociaţiile de locatari sau de proprietari, sunt responsabile de blocurile respective, pentru că blocurile sunt o sumă de proprietari. Asociatul, proprietarul sau preşedintele blocului, pe care îl plătesc lunar, ar trebui să îngrijească acea clădire, sub absolut toate aspectele. Cei care doresc se pot adresa instanţelor de judecată, nu neapărat Primăriei, atunci când au o problemă”.

Patinoar, în spatele blocurilor

Trotuarul din faţa unei clădiri, intră tot în responsabilitatea clădirii respective. Dacă persoana alunecă în faţa clădirii respective, poate da în judecată, nu primăria, ci proprietarul clădirii. La fel, se întâmplă şi cu ţurţurii care cad. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj a primit numeroase solicitări de la cetăţeni, cerând sprijinul echipajelor, pentru a doborî ţurţurii. Întrebată dacă şi pe adresa Primăriei, au venit astfel de solicitări sau sesizări, reprezentanta Primăriei subliniază „Nu am primit sesizări de acest fel până acum, cum că ar fi existat probleme. Împreună cu angajaţii de la Serviciul de Gospodărire Comunală, am încercat să dăm jos, ţurţurii mari de la toate clădirile, numai că nu putem bloca accesul oamenilor, pentru a executa aceste lucrări. În fiecare zi, o echipă, merge la şcoli în general şi la clădirile pe care le avem noi în administrare, pentru a înlătura « pericolul ».

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here