spot_img
7.1 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesUite unde se scăldau dracii pe vremuri

    Uite unde se scăldau dracii pe vremuri

    O cascadă situată în dosul Pleşei ce poartă denumirea de „Toaia Dracilor” are în spate o poveste înfiorătoare. Pe vremuri, se spune că în cascadă se adunau pe timpul nopţii dracii, care se scăldau în voie şi se încălzeau la foc. De atunci, localnicii comunei Runcu i-au păstrat denumirea, iar legenda care învăluie cascada a fost transmisă din tată în fiu, până în zilele noastre.

    Legenda Cascadei „Toaia Dracilor”, vine din urmă, cu sute sau poate mii de ani. Localnicii păstrează şi astăzi vie amintirea poveştilor ţesute pe marginea cascadei, amintindu-şi că pe vremuri, oamenii care treceau prin zonă, au observat o mulţime de draci care se scăldau în apa rece. Zgomotul înfiorător se aude şi astăzi, semn că acolo se întâmplă ceva necurat. Elena Todea are 64 de ani şi locuieşte în satul Bâlta, situat la câţiva kilometri de locul, care, îţi dă fiori reci, când te afli prin preajmă. Femeia îşi aminteşte că a trecut de multe ori prin zona în care apa şuieră şi acum în cădere, fără a avea teama că i-ar putea ieşi în cale vreun necurat. „Eu am crescut practic pe munte. Când eram copil mergeam în zonă după fragi şi mure. Se spune că pe vremuri îndepărtate, acolo la cascadă, bătrânii care se aflau pe acolo prin preajmă la muncă, au observat la miezul nopţii o grămadă de draci care se scăldau şi apoi dansau la foc, pe marginea cascadei. Oamenii, pe vremea aceea, se fereau să treacă noaptea pe lângă cascadă de teamă să nu fie observaţi de dracii adunaţi acolo la toaie. De atunci i s-a spus « Toaia Dracilor » şi aşa i-a rămas numele până în ziua de azi. Toată suflarea comunei Runcu o cunoaşte după denumirea asta”, a povestit Elena Todea, amintind de asemenea că peisajul oferit de zona, în care se află cascada este mirific, dar periculos.

    Locul este greu accesibil, cu toate că peisajul este mirific

    În timp ce denumirea cascadei îţi dă fiori reci, unii dintre localnici se aventurează în zonă să admire peisajul. Unul dintre cei care a ajuns până la toaie este şi Nicolae Târban. Acesta spune că, deşi traseul este anevoios, merită să fie parcurs, având în vedere că la cascadă peisajul oferit de natură este extraordinar de frumos. „Locul este periculos, dar cei care iubesc natura au ce admira. Legenda spune că la cascada respectivă se îmbăiau dracii noaptea şi apoi făceau focul în apropiere şi dansau pe lângă foc să se încălzească. Bătrânii cunosc legenda cascadei şi o povestesc copiilor lor. Aşa s-a păstrat şi astăzi denumirea de « Toaia Dracilor », spune Nicolae Târban, localnic. Legenda nu este străină nici primarului comunei Runcu, Adi Câmpeanu. Acesta spune că vuietul de la cascadă este înfricoşător : „Este un loc mirific, foarte accidental, propice pentru alpinişti. Am fost acolo de două ori şi de fiecare dată am rămas uimit de zgomotul înfiorător al cascadei, dar şi de peisajul extraordinar oferit. Cunosc şi eu legenda care spune că pe vremuri îndepărtate, acolo în toaia respectivă se scăldau dracii şi de acolo i s-a păstrat denumirea de Cascada « Toaia Dracilor », care are o înălţime de aproximativ 50 de metri, iar apa dispare sub pământ”, a povestit primarul comunei Runcu, Adi Câmpeanu, vrăjit de peisajul oferit de cascadă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: