Acasa / Social / Un primar din Gorj organizează o campanie de donare de sânge

Un primar din Gorj organizează o campanie de donare de sânge

Nevoie de sânge există permanent dar din păcate numărul donatorilor a scăzut sistematic. Pentru a încuraja populaţia să doneze sânge primarul Comunei Negomir, Tudor Oiță, împreună cu doamna Surca Elena organizeaza în parteneriat cu Centrul de transfuzii Targu-Jiu, în data de 15 Februarie o campanie de donare.

Toți negomirenii sunt așteptați să participe la campania de donare, din data de 15 februarie, transportul până la Tg-Jiu fiind asigurat de primărie. Toți cei care vor să doneze trebuie să îndeplinească anumite condiții de sănătate. Medicii amintesc însă și faptul că, dincolo de dimensiunea profund umană, donarea sângelui vine cu avantaje substanţiale şi numeroase pentru cei care fac acest lucru în mod regulat.

”Prin intermediul acestui eveniment ne dorim să rezolvăm pe cât posibil o problemă generală cu care se confruntă spitalele, și anume lipsa de sânge. Pornind de la motto-ul „Nu trebuie să fii doctor pentru a salva o viață”, vă așteptăm în număr cât mai mare pentru a ne ajuta la atingerea obiectivului principal al acestui proiect” a transmis primarul Tudor Oiță.

Cei care vor să doneze trebuie să îndeplinească următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani, greutate peste 50 kg, puls regulat 60 — 100 bătăi pe minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale, femeile trebuie să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. De asemenea, donatorii trebuie să nu consume grăsimi, băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării, să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni precum hipertensiune, boli de inimă, boli renale, psihice, hepatice, endocrine, TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologic, ulcer, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer. Cei care doresc să se alăture campaniei noastre vor avea transport gratuit, cu plecarea din Negomir. Pentru detalii se poate lua legatura cu Primarul Comunei Negomir Tudor Oita sau doamna Surca Elena.

Conform legislației în vigoare, donatorii de sânge beneficiază de un set de analize gratuite și primesc șapte tichete de masă, fiecare în valoare de peste 9 lei, la care se adaugă o zi liberă de la serviciu, în cazul angajaților cu carte de muncă.

Beneficiile donării de sânge

Cei care donează sânge periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic şi unul biologic gratuit, în fiecare an. În unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afecţiuni. Donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului întrucât sângele este împrospătat, iar imunitatea şi rezistenţa organismului la şocuri creşte. De exemplu, dacă omul va suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. Riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30% la persoanele care donează sânge. La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, celular în 2 săptămâni.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*