spot_img
3.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăSocialUn scriitor gorjean face public Codul lui Brâncuşi

    Un scriitor gorjean face public Codul lui Brâncuşi

    Cei interesați de opera lui Constantin Brâncuşi au ocazia să afle noi detalii despre atât de controversatele mesaje tainice, secrete, (presupuse a fi) ascunse de către celebrul artist în sculpturile sale. Cartea „BRÂNCUȘI, ENIGMA. Taina lumii şi secretul vieții”, recent apărută la Editura SITECH din Craiova sub semnătura Pavel Floresco, propune, sub o formă foarte comprimată, ceea ce se vrea a fi o decriptare cât mai plauzibilă pentru codul Brâncuşi, oferind în doar 100 de pagini posibile răspunsuri la întrebări formulate, de-a lungul timpului, în mii de alte pagini, iar aceasta fără interpretări metaforice sau hiperbolizante, ba dimpotrivă, cu ample argumente bibliografice şi pe înțelesul fiecăruia.

    Iubitorii artei lui Brâncuşi sunt invitaţi să răsfoiască filele cărţii „BRÂNCUȘI, ENIGMA. Taina lumii şi secretul vieții”, o carte apărută sub semnătura lui Pavel Floresco. Ansamblul „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu este prezentat ca fiind, în egală măsură, o replică artistică de mari dimensiuni a templului sfânt de la Ierusalim, de ale cărui simboluri sculptorul s-ar fi folosit din nevoia de a releva sacralitatea meleagurilor dintre Carpaţi şi Dunăre, presupuse a fi fost un străvechi centru al civilizaţiei. Cheile acestei decriptări sunt acele indicii de pe „Poarta Sărutului”, care fac trimitere către chivotul legii sau chivotul legământului – artefact biblic considerat dispărut şi păstrat cândva în celebrul edificiu religios, din care mai există doar zidul plângerii. Ultima parte a studiului prezintă diverse argumente privind căutarea la propriu a nemuririi de către sculptor şi felul în care această înclinaţie a sa şi-a găsit reliefarea artistică, mesajul de final fiind acela că meleagurile sale natale reprezintă leagănul străvechi al medicinii populare (cu ajutorul plantelor de leac), din care s-au născut medicina farmaceutică şi fitoterapiile contemporane. Totodată, sunt prezentate decriptări argumentate ale mai multor ideograme, criptograme ori simboluri ale lui Constantin Brâncuşi. După cum mai spune scriitorul, este oferită şi o versiune la fel de argumentată a elucidării unuia dintre codurile prin care sculptorul îşi aşeza în atelier lucrările prin numita metodă combinatorie şi le fotografia singur. Este evidențiată prezența încifrată a numărului de aur prin aritmetică arhaică (populară, constând în numărarea şi alăturarea cifrelor obținute) pe cel puţin 20 de titulaturi ale operelor brâncuşiene, ca o confirmare a subcapitolului intitulat „Cheia şi mesajul”, potrivit căruia numărul de aur este cheia întregii opere a lui C. Brâncuşi. Pentru a fi şi pe placul scepticilor, lucrarea expune imparţial atitudini pro/contra şi este redactată prudenţial, la modul probabil, fără a emite judecăţi de valoare, lăsând publicului ultimul cuvânt şi oferindu-i acestuia dreptul de a confirma sau invalida pretinsele concluzii. Este o carte ca o terapie şoc, de nelipsit din orice bibliotecă, pentru care autorul însuşi anunţă cel puţin o continuare…

    Despre Pavel Floresco

    Născut în 1970 la Târgu-Jiu, Pavel Floresco a urmat cursurile Colegiului Naţional „Spiru Haret” din localitate, cu specializarea Filologie-Istorie, iar ulterior (1994) a devenit licenţiat al Facultăţii de Litere şi Istorie a Universităţii din Craiova, obţinând şi un masterat în domeniu. Timp de patru ani, a desfăşurat o scurtă, dar intensă activitate jurnalistică în presa regională a Olteniei, unde paginile cotidianului „Cuvântul Libertăţii” i-au oferit prilejul de a deprinde mai mult sau mai puţin atât din tainele scrisului, cât şi din cele ale tiparului, autorul fiind, rând pe rând, nu doar redactor, ci şi secretar de redacţie, secretar general de redacţie. Ultima perioadă şi-a consacrat-o căutării unor posibile răspunsuri şi documentării, vizând materializarea unui vis mai vechi, dar prea dificil pentru anii adolescenţei sau tinereţii, anume acela de a scrie cât se poate de argumentat despre sculptorul Constantin Brâncuşi, cu încercarea de a-l aşeza într-o nouă lumină pe acest consacrat geniu al umanităţii. Cartea recent apărută reprezintă un debut editorial, pentru care autorul anunţă cel puţin o continuare…

    Te-ar mai putea interesa

    4 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: