Acasa / Headlines / Un singur spital din Oltenia are MAMOGRAF digital performant

Un singur spital din Oltenia are MAMOGRAF digital performant

Mii de oltence sunt diagnosticate anual cu cancer mamar, dar, descoperită la timp boala poate fi învinsă! O ecografie sau o mamografie făcută la timp pot face diferența între viață și moarte. În Oltenia există un singur mamograf digital, la Spitalul Județean de Urgență Craiova. Numărul femeilor care vin să își facă o mamografie a crescut mult în ultimii ani. Lunar, în jur de 300 de femei solicită o astfel de investigație în această unitate medicală. Spitalul Novaci are un aparat ultramodern care diagnostichează toate tipurile de cancer.

Cancerul la sân sau mamar este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni la Gorj. Mii de gorjence au fost diagnosticate cu cancer mamar și multe dintre ele nu au aflat despre afecțiune decât prea târziu. Din păcate, morbiditatea se menține ridicată în Gorj la numeroase afecțiuni, iar medicii spun că, în general, poluarea mai ridicată, alimentația nesănătoasă, stresul, singurătatea și de multe ori îngrijirea necorespunzătoare (neadministrarea tratamentelor prescrise, lipsa vizitei la medic, neefectuarea unor analize medicale periodic) duc la creșterea numărului de îmbolnăviri, urmate de multe ori de decese. La Spitalul Novaci există un aparat performant care depistează mai multe tipuri de cancer; aparatul se numește scintigraf, reprezentând o tehnică de imagistică modernă, utilizată în medicina nucleară. „Acest aparat diagnostichează cancerul în orice formă, de toate felurile, înlocuiește CT-ul, diagnostichează tiroida și are mai multe utilități benefice pentru pacienții care beneficiază de serviciile medicale de la Spitalul Novaci”, spunea directorul unității medicale. În Oltenia, din păcate, există un singur mamograf digital, alt aparat performant care ajută la depistarea precoce a cancerului mamar. A fost achiziționat în 2014 și numai anul trecut peste 2.000 de femei din toată regiunea au făcut aici mamografie. „Avem contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru mamograf. În jur de 300 de femei beneficiază gratuit de investigație lunar. Atunci când se termină plafonul, cine nu vrea să aștepte plătește 75 de lei. Urgențele au prioritate”, a spus dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova, pentru Gazeta de Sud. De un an, la Spitalul Județean Craiova există și un ecograf performant pentru femeile care au suspiciuni în privința cancerului de sân. În urma investigațiilor clinice sau imagistice, pot fi descoperite leziuni mamare suspecte, nodul sau tumoră mamară.

Când trebuie să te îngrijorezi

Din observațiile medicilor, cele mai frecvente modificări ale sânilor sunt prezența formațiunilor palpabile, dureroase sau nedureroase, precum și retractarea mameloanelor sau secrețiile mamelonare. Specialiștii recomandă autoexaminarea lunară a sânilor, lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic fiind: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înăuntru, secreții. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani. După 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor, susțin specialiștii. Potrivit statisticilor prezentate de FABC, 25 de femei sunt diagnosticate zilnic în țară cu cancer de sân, înregistrându-se un procent al mortalității din cauza acestei maladii de 36% din cazurile diagnosticate, mai mare decât media europeană (29%) și decât cea mondială (31%).

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*