spot_img
11.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăSocialVă lasă gura apă! Sarmale de păsat și păstrăv afumat în coajă...

    Vă lasă gura apă! Sarmale de păsat și păstrăv afumat în coajă de brad, delicatese culinare de la Tismana

    mancare 1Gospodinele din Tismana și satele învecinate sunt unele dintre cele mai bune bucătărese din județ sau cel puțin așa spun cei care au fost prin Gorj! În multe pensiuni din județul nostru încă se mai face mâncare ca acum o sută de ani, iar gustul acesteia îi face pe vizitatori să revină cu mare drag! Rețetele sunt păstrate cu sfințenie de gospodine. La Tismana, chiar și bărbații au rețete secrete de prepare a unor feluri apreciate de turiști!

    mancare 4La Tismana, în ultimii ani au avut loc numeroase festivaluri care celebrează preparatele specifice zonei, scrie Revista Cult-ura. Edilul Marian Slivilescu are și el cunoștințe de artă gastronomică și a mai prins din secretele bătrânilor: „Păstrăvul este un pește foarte bun! Pentru afumare este cel mai bun păstrăvul mai mare, care se spală, se taie pe burtă și se curăță bine. Apoi se sărează bine și se lasă așa, în zeama lui, să stea cam o zi și o noapte. Se spală iar și se lasă să se usuce, chiar afară, în aer liber. Apoi e gata pentru afumătoare. Știu că bătrânii apreciau foarte mult lemnul uscat de nuc pentru afumat, cel care probabil datorită iodului pe care îl conținea, dădea o aromă deosebită păstrăvului. Acum folosesc lemnul de fag, uscat bine, care dă un fum potrivit acestei operațiuni. Unii știu să îl afume și în coajă de brad. Fiecare păstrăvar are secretele lui și nu trebuie dezvăluite”.

    Sarmale de păsat! Ce or fi alea?!

    pastrav_afumat_in_cobza_de_cetina_de_bradUn fel de mâncare care poate părea ciudat la prima vedere este numit „burtucale”! Ce sunt acestea? Localnicele din Tismana explică: burtucalele se prepară din mațe și stomac de la miel sau oaie. Este adevărat că se prepară mai rar, dar dacă aveți ocazia, nu ratați să gustați această mâncare gătită ca acum o sută și ceva de ani! Femeile din Tismana spun că au rețetele de la bunicile lor: mațele se curăță bine, se fierb în apă cu sare, se strecoară, apoi se taie bucăți ca și dimensiune și se pun la prăjit. Peste ele se adaugă ceapă, roșii, ardei gras tocate mărunt, piper, foi de dafin și la final pătrunjel mult. „Se serveau la masă la nunți, când venea ginerele acasă la mireasă. Se întâmpla cu zeci de ani în urmă. Acum facem mai rar. Când tăiam câte un miel, nu ratăm ocazia! De asemenea, din mațele de miel făceam ciorbă și mai puneam din ele la drobul de Paște. Mațele de oaie le spălam, le curățam bine, le țineam în oțet, nu mai miroseau. Le tocam mărunt, apoi puneam ceapă tocată mărunt, morcov, băteam un ou, ciorbă de burți – așa îi zicea bunica Măria, Dumnezeu să o odihnească!”, a povestit tanti Mioara din Tismana.

    mancare 3Cine n-a mâncat sarmale de păsat, trebuie să o facă! Așa spun localnicii! Sarmalele de păsat se prepară încă la Tismana, mult mai des decât burtucalele. Ingredientele pentru acest fel de mâncare sunt: patru căni de păsat, o cană de orez, ceapă, morcov, ardei, bulion, ulei, varză acră. Iată rețeta: „Păsatul este din făină de porumb și apă și puțină făină de grâu, ca ală pentru turtă. Ceapa se toacă mărunt, și ardeiul și morcovul se călesc toate în ulei. Se amestecă cu orezul și toate cu păsatul. Se fac sarmale ca cele cu carne, le învelești în varză acră. Le pui la fiert. Se adaugă apă, bulion, cimbru și se fierb”, spun bătrânele zonei.

    mancare-paine-2-cuptoare-cu-lemnemancare-8mancare 45

    mancare 7mancare 6mancare 5

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: