Valentine’s Day, motiv de sărbătoare pentru gorjeni

0
15

Ziua Dragostei sau „Valentine¢s Day” a poposit şi în Târgu-Jiu. În inconştienţa în care trăim, ca naţiune, sărbătorim cu surle şi trâmbiţe, o zi împrumutată de la americani, motiv pentru a ieşi din case sau pentru a nu ne duce la serviciu. Oraşul a fost împânzit de inimioare şi ursuleţi de pluş, gata să ia ochii gorjenilor, care fără să ştie, sărbătoresc o zi care nu e a lor, despre care nu se ştiu prea multe şi pentru care, ar fi în stare să cheltuiască şi ultimul bănuţ, din buzunarele şi aşa sărace. Nu au fost mai prejos, nici autorităţile, care au organizat un spectacol, închinat iubirii, chiar în mijlocul Parcului Central.

Valentine¢s Day sau Ziua Dragostei este cea mai aşteptată zi de către tineri. Este ziua în care îşi mărturisesc dragostea. Pe fondul crizei economice dar şi pe fondul problemelor din ultima perioadă, gorjenii nu au rămas indiferenţi la această zi şi au ieşit din case, gata să strige în gura mare „te iubesc”. Şi pentru că aveau nevoie de cadrul potrivit pentru declaraţia de dragoste, aceştia s-au adunat, cu mic cu mare, în Parcul Central al oraşului, unde au avut aparte de o mulţime de surprize. În spiritul zilei „împrumutată” de la americani, Primăria Târgu-Jiu, în colaborare cu instituţiile culturale de la noi, au organizat un spectacol pe cinste chiar în mijlocul operelor lui Brâncuşi. Şi dacă acest lucru nu era de ajuns, Primăria s-a gândit că ar trebui să imortalizeze momentul, fotografiind gratuit tinerii îndrăgostiţi. La colţ de bloc, în cafenele sau pe bulevardele strâmtorate ale oraşului de sub munţi, cuplurile şi-au schimbat cuvinte de dragoste, pentru a fi şi ei „în rândul lumii”. Cu toate că unii nici nu ştiau despre ce e vorba, au venit în parc, pentru că „am văzut lume şi am zis să venim şi noi aici. Am auzit doar că Primăria dă cadouri”, ne-a mărturisit un bătrân.

Iubirea, pe ritmuri de folk

Cetăţenii care au fost ieri în Parcul Central au avut parte de un spectacol de zile mari, acesta fiind favorizat şi de soarele care şi-a făcut apariţia încă de dimineaţă. Evenimentul a debutat cu un spectacol de muzică de promenadă, oferit de Fanfara „Armonia”, apoi cei interesaţi au avut ocazia de a participa la concursurile „Cele mai frumoase declaraţii de dragoste”, „Cele ai frumoase poveşti de iubire”, sau „Cât de bine îţi cunoşti partenerul”. Cei mai originali în a-şi declara iubirea au primit torturi dar şi bonuri valorice la o pizzerie din oraş. Nu au lipsit de la eveniment nici spectacolele de dans şi muzică, oferite de elevii Palatului Copiilor şi Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu. „Manifestarea iubirii” şi-a încheiat porţile, cu spectacol de folk, oferit Emerik Imre, Dan Vană, Florin Camen şi Pompiliu Grigore Ciolacu, care au încântat auditoriul cu melodiile de dragoste, deja cunoscute. Mare a fost mirarea, când în mijlocul mulţimii, a venit o bătrână, care a dorit să facă o declaraţie de iubire, soţului, care de atâţia ani îi este alături „suntem împreună de 30 de ani. Pot spune că am trecut şi prin bune şi prin rele, dar ne avem unul pe altul şi asta e tot ce contează. Îi mulţumesc că m-a ajutat şi că a avut răbdare cu mine. El este mai mare cu şapte ani decât mine şi probabil că acesta e secretul căsniciei noastre reuşite. De la el am învăţat totul, a fost pentru mine şi tată şi prieten şi soţ şi frate”, a spus bătrâna, cu lacrimi în ochi. Pentru că declaraţia pensionarei, în vârstă de 70 de ai, a impresionat organizatorii, aceştia i-au oferit, drept recompensă, pentru curajul de a ieşi „în faţă”, un tort pe care să-l mănânce cu soţul. Prezent la eveniment, pentru a asigura liniştea publică, Ion Tudor, şeful Poliţiei Locale Târgu-Jiu, a declarat „chiar dacă noi suntem cu Dragobetele, sărbătorim şi această zi, care se arată destul de frumoasă. că aşa este la noi la români, şi asta e o sărbătoare mare şi frumoasă şi ne bucurăm. Bărbaţii sunt pe ultima sunt de metri, pentru a cumpăra cadouri, o floare, un inel. Ne-am luat măsuri, în primul rând pe circulaţie, e zi de şcoală şi sărbătoare dar am adus oameni şi în parc. În jur de 30 de poliţişti locali au fost angrenaţi în această activitate. Întrebat dacă sărbătoreşte Ziua Îndrăgostiţilor, Tudor a declarat „sărbătoresc prin muncă, probabil că o să ajung deseară, mai târziu acasă, şi om vedea ce se întâmplă”.

Vânzări anemice de Ziua Îndrăgostiţilor

Cu buget de criză şi curioşi să studieze oferta, perechile au purces şi la cumpărături. Bijuterii frumos meşteşugite pentru domnişoare, obiecte artizanale şi jucării de pluş zâmbitoare şi mesagere ale iubirii s-au aflat astăzi în oferta comercianţilor. Vânzările au descurajat, însă, mulţi dintre producători. „Întotdeauna femeile apreciază o bijuterie, chiar dacă e confecţionată manual, lumea vine să le vadă, se uită, dar se hotărăsc greu sau deloc. E şi competiţie pe piaţă, contează şi asta. Poate, dacă eu, ca producător, aş avea mai mare spaţiul unde să mă desfăşor cu marfa, ar fi o diferenţă. Aşa, nu le pot scoate pe toate, din ambalaje, sunt delicate. Dar sunt optimistă, una peste alta, îndrăgostiţii mai au timp să nu uite de atenţii, vine luna cadourilor. Preţurile sunt mici, am şi la 3 şi la 5 lei, dar nu depăşesc 10 lei. Şi mai am ceva, gânduri de bine şi multă fericire pentru îndrăgostiţi”, a conchis unul dintre vânzători. Alături, o vânzătoare de flori, se arătă la fel de descumpănită de vânzările anemice, dar nu îşi permite să piardă dâra de speranţă, pentru că „lumea, chiar dacă nu prea dă importanţă Zilei Îndrăgostiţilor, acordă atenţie sărbătorilor lunii cadourilor. Vorbesc din experienţă, aşa că trandafirii şi crizantemele mele vor face deliciul femeilor de Ziua lor. Cu 10 lei, dau firul de trandafir, că-i gingaş, iar cu 6 lei, buchetul de crizanteme. Dar mai am şi alte sortimente”, a precizat o tânără vânzătoare. Gorjenii au avut la îndemână şi oferta proprietarilor de restaurante care au pregătit meniuri speciale şi o atmosferă festivă, pentru cât mai variate gusturi şi buzunare. Cel mai important rămâne, însă, pentru tinerele cupluri, să se iubească, indiferent de prilej.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here