Vești bune pentru sute de gorjeni! Cresc veniturile celor care s-au pensionat anticipat

0
40

Persoanele care s-au pensionat anticipat și partial vor avea pensii mai mari, după ce legislația în domeniu s-a schimbat. Oana Talău, directoarea Casei Județene de Pensii Gorj, a precizat că penalizarea pentru acest tip de pensii s-a redus semnificativ: „Legea 216 a intrat în vigoare pe 23 noiembrie se referă la corectarea coeficientului de penalizare, pentru persoanele care au ieșit la pensie anticipată și parțială. În primul rând, coeficientul de penalizare scade de la 45 %, o penalizare totală, la 30%. Este un câștig major de 15%. În al doilea rând se schimbă modul de aplicare al acestui procent. Dacă anterior datei de 16 iulie 2016 cei care ieșeau la pensie anticipat și parțial suportau o penalizare de 0,75% pentru fiecare lună lipsă din cei opt ani de stagiu de cotizare necesari peste stagiul complet de cotizare prevăzut de Legea 263, acum modalitatea de aplicare a procentului se schimbă și variază de la 0,5% pe lună pentru o lipsă de un an și ajunge până la 35%. Este cumva invers proporțional cu stagiul complet de cotizare. De aceste prevederi beneficiază toate persoanele care s-au pensionat anticipat și parțial în perioada 1 ianuarie 2011 și 16 iulie 2016. Nu beneficiază de prevederile legii respective persoanele care s-au pensionat în această perioadă, dar au îndeplinit în această perioadă condiția de a trece la pensie pe limită de vârstă”.

Aproape 600 de beneficiari

Aproape 600 de pensionari vor beneficia de această majorare. Ei trebuie să se prezinte la Casa Județeană de Pensii Gorj pentru a depune cereri. „Pensionarii trebuie să vină la Casa Județeană de Pensii și să depună cereri. Corecția se acordă în baza cererii depuse de către persoana interesată și îndreptățită la Casa Județeană de Pensii. Avem în evidență 595 de potențiale solicitări și până acum am primit 300 de cereri pentru recalculare”, a precizat Oana Talău.

Și în anul 2018 se poate cumpăra vechime

De asemenea, persoanele interesate pot să cumpere vechime pentrtu pensie și în 2018, termenul prelungindu-se până la finalul anului. „O altă modificare legislativă benefică se adresează categoriei de persoane care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea solicitării unei categorii de pensii. Este vorba de așa zisă prevedere legisltativă care le permite oamenilor să cumpere vechime. Până la această data, prevederea avea ca termen limită 31 decembrie 2017, iar printr-o ordonanță de urgență termenul s-a prelungit până la 31 decembrie 2018. Condițiile sunt aceleași ca și până acum, numai că vor diferi sumele pe care le vor plăti persoanele interesate. Acesrtea se calculează ca și contribuții aferente salariului minim pe economie. Se va calcula în funcție de salariul minim brut de 1.900, dar și de perioada pe care persoane este interesată s-o cumpere”, a mai spus directorul Casei Județene de Pensii Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here