Vinde urzici să poată supravieţui

1
22

Pe fondul crizei actuale românii sunt destul de inventivi când trebuie să scoată bani, chiar şi din piatră seacă. Comparativ cu mediul urban unde piaţa locurilor de muncă este cât de cât diversificată, în mediul rural oamenii trebuie să se descurce cum pot pentru a-şi asigura traiul de zi cu zi. În această situaţie se află şi un gorjean care vinde în piaţă urzici pentru câţiva lei. Noroc cu vremea neobişnuit de caldă din această perioadă, care a permis plantelor să răsară.

Pieţele din Târgu-Jiu sunt pline de ţărani care străbat zeci de kilometri pentru a veni în oraş sa îşi vândă produsele tradiţionale. Este şi exemplul lui nea Bădoiu, venit tocmai din satul Brătuia. Profitând de vremea caldă din ultima perioadă, gorjeanul a găsit de cuviinţă să „măture” dealurile din apropiere şi să culeagă primele urzici de pe anul acesta. Convins fiind de faptul că „orăşenii” se dau în vânt după produsele eco, gorjeanul ştie că are numai de câştigat de pe urma temperaturilor „de primăvară” de la mijlocul lui ianuarie. Astfel acesta mărturiseşte că „este destul de greu să vin până aici cu urzicile. În fiecare zi eu şi soţia mea culegem plantele şi venim cu ele la piaţă pentru că astfel mai scoatem şi noi un ban. Săptămâna aceasta a fost foarte cald, mai cald ca de obicei, sperăm ca vremea să ţină cu noi”, a spus gorjeanul. Bărbatul este nevoit să parcurgă în fiecare dimineaţă distanţa de 14 kilometri, pentru a ajunge la piaţă. „Mă trezesc în fiecare dimineaţă la ora patru şi plec spre Târgu-Jiu. În fiecare zi dau patru lei pe transport, în condiţiile în care dau urzicile cu 1,5 lei grămada. Orăşenilor le plac urzicile şi cumpără şi asta îmi mai aduce şi mie un ban în buzunar”, a mai spus bărbatul.

Paralizat parţial

Situaţia gorjeanului este cât se poate de îngrijorătoare. De ceva timp, acesta suferă de pareză parţială pe partea dreaptă. Soţia este pensionară, iar gorjeanul mai are un an până la pensie. Singura sursă de venit rămân astfel banii soţiei şi această mică afacere. „Ne mai ajută copii cu banii dar e foarte greu. Eu nu am fost niciodată la spitale, pentru că nu îmi permit. Când te duci la spital, doctorii îţi cer bani. Eu de unde să-i dau? De medicamente nu mai încape vorba”, a adăugat gorjeanul, supărat. În altă ordine de idei, gorjenii se dau în vânt după urzicile gorjeanului. O pensionară aflată în piaţă a spus „ cu câtva timp în urmă am făcut cunoştinţă cu o femeie de circa 50 de ani care trebuia să poarte perucă din cauza părului foarte rar. Am sfătuit-o să se spele pe cap cu infuzie de urzici proaspete şi nici nu a trecut o săptămână că părul a început să se regenereze. Eu fac ceai din urzici. Mă ajută la anemie”. Dacă vremea va ţine cu nea Bădoiu, mica afacere nu va da faliment. Acesta promite că va veni şi în zilele următoare la piaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here