Acasa / Headlines / Virozele de sezon, în creştere!

Virozele de sezon, în creştere!

Iarna şi-a intrat în drepturi şi numărul celor care se prezintă la urgenţe cu viroze respiratorii începe să crească. Pentru a preveni tragediile ce ar putea apărea în urma îmbolnăvirii, de mâine va începe şi distribuirea a peste 6000 de doze de vaccin antigripal, în judeţul Gorj, începând astfel şi campania de imunizare.

A venit frigul şi odată cu el nu au întârziat să apară şi primele cazuri de probleme ale aparatului respirator, la gorjeni. Cum cazurile nu sunt puţine, numărul consultaţiilor a crescut. Urgenţele s-au intensificat în ultimul timp. Sunt pacienţi, îndeosebi copii, care vin practic ca urgenţe, cu febră şi cu toată simptomatologia legată de virozele respiratorii ale acestui sezon. Micuţii sunt cei care sunt duşi de părinţi la spital după ce schimbările de temperatură şi colectivitatea cu care iau contact favorizează infecţiile apartului respirator, acuzând mai ales forme astmatiforme de boală. „Se prezintă la camera de gardă 15-20 de copii. În perioadele de weekend, avem 30-40 de copii. Internaţi avem în jur de 7 pe zi. Vremea aceasta nefavorabilă, şcoala, grădiniţa, căminul, favorizează infecţiile de iarnă care sunt mai frecvente. În această perioadă, cele mai frecvente afecţiuni sunt bronşolitele astmatiforme, la copiii mici, sugari până la un an şi copii de 1-3 ani”, a precizat Elena Popescu, medic şef secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Mulţi dintre părinţii ai căror copii s-au îmbolnăvit au mers direct la medic, fără a mai stea pe gânduri, ca nu cumva să apară complicaţii. „Copilul a făcut o răceală mai puternică, nu mai putea să respire şi am venit la spital. Doctorul a spus că are o laringită acută şi o să rămână sub tratament”, a spus o mămică.

6500 doze de vaccin antigripal, în Gorj, de astăzi

Campania de imunizare antigripală va demara în aceste zile şi în judeţul Gorj, unde astăzi va începe distribuirea a celor 6500 de doze de vaccin primite de la Ministerul Sănătăţii. Până la finele campaniei de vaccinare, la Gorj vor trebui sa ajungă în jur de 27000 de doze, conform catagrafierii realizată de reprezentanţii DSP Gorj. „Noi am avut un necesar de 27700 doze de vaccin în urma catagrafierii. În prima tranşă vom primi 6500 doze de vaccin antigripal, mâine, respectiv în 29 noiembrie instituţia noastră se va prezenta să ia dozele de vaccin de la Unifarm”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, Elena Piţian.

Prea puţine comenzi de vaccin în farmacii

Alţii au mers direct la farmacie, însă, prea puţini. Reprezentanţii farmaciilor din Gorj se aşteaptă, totuşi, la o creştere bruscă a numărului solicitărilor de vaccin antigripal. „Momentan am comandat numai 10 doze de vaccin antigripal. S-au dat 6 şi mai avem 4 pe stoc. Cererea a fost destul de mică datorită vremii destul de bună momentan şi sperăm ca pe viitor cât mai multe persoane să se autoimunizeze”, a spus reprezentantul unei farmacii, Bogdan Gîdea. O doză de vaccin antigripal se găseşte în farmacii la un preţ de aproximativ 30 de lei.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*