spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesVisul pe care o familie de fizicieni apreciați la nivel național și...

    Visul pe care o familie de fizicieni apreciați la nivel național și l-au îndeplinit în Gorj

    O familie de fizicieni apreciaţi şi-a schimbat viaţa într-un mod radical. Soţii Petrescu au renunţat la viaţa în cel mai mare oraş din ţară şi s-au retras într-un sat aflat la poalele muntelui, în localitatea Tismana, din judeţul Gorj.

    Soţii Adriana Petrescu (59) şi Andrei Petrescu (69 de ani), autori a aproximativ 20 de cărţi şi manuale de fizică, au devenit cetățeni ai localității Tismana. Cei doi au renunțat la viața din București și s-au mutat de aproximativ un an și jumătate în satul Gornovița, de la poalele Munților Vâlcan. În fiecare dimineață, cei doi fizicieni privesc de pe fereastra casei lor stânca „Piatra Boroștenilor“, care parcă veghează și ocrotește satul. Adriana Petrescu are o legătură mai vechie cu Tismana. „În tinereţe, când eram la facultate, urma să mă căsătoresc cu un bărbat din Târgu Jiu şi am ajuns atunci pentru prima dată la Tismana în vizită. Atunci m-am îndrăgostit de această zonă. De asemenea, la facultate am avut un coleg din Tismana şi, prin el, am revenit la Tismana. După ce m-am căsătorit, l-am contactat pe colegul meu din Tismana şi l-am întrebat dacă ne putem caza în cadrul mănăstirii. El mi-a spus că ştie pe cineva care are o pensiune şi am ajuns în acest sat de care m-am îndrăgostit atât eu, cât şi soţul meu“.

    Au venit an de an în Tismana, în vacanță, astfel încât această zonă le-a intrat iremediabil la suflet. „Am tot venit în vacanţe de mai multe ori pe an, iar proprietarul pensiunii mi-a sugerat că, dacă tot venim, de ce nu ne cumpărăm un teren să construim o casă. Această idee mi-a surâs. Catalizatorul a fost un alt bucureştean care şi-a construit o locuinţă în sat. Am fost pe şantierul casei şi am fost încântată. Am căutat prin tot satul un teren şi am reuşit să-l găsim până la urmă în anul 2011. Soţul a fost foarte încântat de ideea de a ne muta la ţară“, ne relatează Adrian Petrescu.

    „Am rămas mereu cu nostalgia vieţii la casă“

    Soții Petrescu au purtat în suflet nostalgia vieții la casă, pentru că în primii ani ai vieții au trăit în acest fel. „Am trăit în primii 13 ani de viaţă într-o casă din cartierul Giuleşti, de pe strada care se numea Grigore Preoteasa. Era o casă cu o curte micuţă şi doream ceva mai mare. Apoi, cartierul a fost demolat şi ne-am mutat la bloc în Drumul Taberei, dar am rămas mereu cu nostalgia vieţii la casă“, ne transmite Adriana.

    Decizia de se muta la țară a fost luată în urma participării la un proiect. „În cariera de profesor, m-am ocupat şi de elaborarea unor proiecte cu caracter interdisciplinar. La un moment dat, mi-a venit ideea de a face un proiect mai amplu în care erau angrenate mai multe şcoli şi licee, care se numea „Încălzirea globală, fenomen complex în secolul XXI. În cadrul proiectelor, am avut o serie de teme cu caracter ecologic şi practic. Scopul era de a educa tânăra generaţie pentru viitorul planetei şi am ajuns în Tismana, unde am plantat brazi. La un moment dat mi-am zis că dacă tot pledez şi încerc să-i îndrum pe tineri către un alt mod de viaţă, cu reîntoarcerea la natură, atunci trebuie să fac ceva concret pentru viaţa mea“, ne povesteşte Adriana Petrescu.

    Soţii Petrescu au cumpărat un teren pe care se afla şi o căsuţă din lemn. Nu exista atunci nici măcar reţea de alimentare cu energie electrică. Au început investiţia de la zero, astfel încât a fost o perioadă de sacrificii, dar și de împliniri, văzând cum visul lor începe să prindă contur. Au reușit să se mute la Tismana în vara anului 2017. „Era doar o căsuţă veche din lemn, fără energie electrică. A fost nevoie să amplasez câţiva stâlpi pentru a asigura alimentarea cu energie electrică. În anul 2012 am început construcţia casei, iar în câteva luni a fost ridicată «la roşu». În anul următor am continuat lucrările, pentru că au intervenit unele modificări la acoperiş. În anul 2014 am făcut gardul, iar în anul următor am realizat aleile. În fiecare an am făcut câte ceva. Am luat apoi o pauză de câţiva ani, pentru că se terminaseră şi banii. Doi ani mai târziu am vândut o locuinţă în Bucureşti, locuinţa soacrei care decedase, iar în toamna anului 2016 am reluat lucrările la partea de interior. Ne-am mutat efectiv în vara anului 2017, la câteva luni după ce m-am pensionat“, precizează Adriana Petrescu.

    „Schimbarea modului de viaţă a fost benefică“

    Soții Petrescu au fost nevoiți să se adapteze la viața de la țară. Cel mai greu le-a fost cu deplasarea pe distanțe mari pentru a-ți face cumpărăturile. „A fost nevoie să ne adaptăm. Magazinele nu mai erau la scara blocului. Trebuia să ne deplasăm pe distanţe mai lungi pentru a face cumpărături. Am început să cumpărăm carne, brânză, ouă şi alte produse din sat, de la oameni. La început ne-a fost mai greu, dar ne-am obişnuit. Schimbarea modului de viaţă a fost benefică. A fost şi o perioadă în care am suferit că nu mă pot implica prea tare în viaţa comunităţii“, spune Adriana Petrescu.

    „Lucrul cu plantele te revitalizează“

    Soții Petrescu au acum propria grădină. Adriana se ocupă mai multe cu grădinăritul, care este și o pasiune. A învățat rapid și chiar a avut succes din primul an: „Am mai avut o dorinţă, aceea de a avea propria grădină. Lucrul cu plantele te revitalizează, pentru că ai acces la nişte energii şi cosmice şi telurice. Lucrând în grădină, te conectezi la toate energiile din univers, iar corpul tău reîntinereşte. Am simţit asta pe pielea mea, pentru că am avut perioade mai dificile în care simţeam că mai am puţin şi mor. Am plantat ceapă, usturoi, roşii, dar s-au mănat, ardei, gogoşari, vinete, fasole, dovleci de toate felurile, cartofi, castraveţi. Au ieşit toate de la prima încercare. Doar la ceapă şi usturoi au fost probleme, pentru că soţul meu nu le-a curăţat la timp de buruieni în timp ce eu am fost plecată o perioadă“. Adriana mai are o serie de planuri: „Deocamdată vreau să îmi amenajez curtea, să plantez viţă de vie, flori şi vreau să scriu o carte despre viaţă în general, cu pasaje din viaţa mea “.

    Doresc să scrie o carte de fizică aplicată

    De asemenea, cei doi fizicieni mai vor să scrie o carte împreună cu soţul ei despre modul în care legile fizicii se aplică la viaţa de zi cu zi: „Mă tentează ideea de a scrie împreună cu soţul meu «Fizica şi viaţa la ţară“ – un altfel de culegere de exemple de situaţii concrete, practice, întâlnite în viaţa de zi cu zi, în care principiile şi legile fizicii sunt prezente! Aceasta ar fi rodul tuturor observaţiilor făcute de noi în perioada trăită aici, la care se adaugă toate observaţiile făcute de mine de a lungul celor şase ani cât a durat construcţia şi finisarea casei! Sper ca la un moment dat să vadă lumina tiparului!“

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: