5.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 5, 2021
Acasă Social Vor la muncă în Europa!

Vor la muncă în Europa!

Aproximativ 200 de locuri de muncă sunt puse la dispoziţie gorjenilor de către angajatorii danezi şi cei din Marea Britanie. O dată cu ridicarea restricţiilor de lucru pentru români, ei bine şi gorjenii se pot bate pentru unul din cele 150 de posturi de asistenţi medicali oferite de angajatorii britanici sau să meargă la cules de căpşuni în Danemarca, unde la nivel naţional sunt transmise 35 de locuri vacante. Nu trebuie ignorate însă condiţiile puse de angajatori.

Perspectivele pe piaţa muncii se pot schimba dacă gorjenii aflaţi în căutarea de noi locuri de muncă aplică luna aceasta pentru unul din cele aproximativ 200 de locuri de muncă din sănătate şi agricultură. Reprezentanţii AJOFM spun că de la postarea ofertei pe site, zeci de persoane vin zilnic la sediu să afle cum trebuie procedat pentru a putea munci în UE. Anul acesta aduce şi o premieră, 150 de locuri de muncă pentru asistenţi medicali în Marea Britanie. Condiţiile sunt experienţa şi cunoaşterea limbii engleze, în mod fluent. Selecţia o face însă angajtorul. Norocoşii vor avea contract de muncă şi un salariu de până la aproximativ 30 de mii de lire brut pe an. „Dorim să le spunem celor care doresc să lucreze în Marea Britanie că deocamdată nu sunt decât posturi pentru asistenţi medicali. Se cere exeperienţă minimă de şase luni în domeniu, cunoştinţe foarte bune de limba engleză, se asigură cazare şi contractele sunt pe perioadă determinată şi nedeterminată. Se plăteşte între 21 de mii şi 27 de mii de lire brut pe an. Persoanele care doresc sunt aşteptate la consilierii Eures să afle cum pot aplica. Noi sperăm să mai apară şi alte meserii, dar de la începutul anului au venit doar locuri pentru asistenţi medicali”, a declarat Ana maria Niculescu, director adjunct Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj.

Oferta susţinută şi de alte state europene

Alternativa vine pentru şomerii gorjeni şi din Danemarca, unde muncile în agricultură au devenit o alegere tot mai căutată. Cu luna iunie, angajatorul are nevoie de forţă de muncă, pentru că începe sezonul de recoltare a căpşunilor şi pune la bătaie 35 de noi locuri de muncă. Aplicaţiile pot fi depuse la sediul AJOFM, compartimentul Eures, dar toţi cei interesaţi vor trece printr-o selecţie. Nu doar Danemarca pune la bătaie oferta nouă de muncă, pentru că prin Eures sunt disponibile în total 341 de locuri de muncă. Cele mai multe oferte sunt din Germania, 280 de locuri la îngrijire bătrâni, în domeniul construcţiilor, medical şi în educaţie. În alte ţări avem în Irlanda, tot ofertă pentru asistenţi medicali şi oftalmologi, dar avem şi în Danemarca, în agricultură. Contractele vor fi pentru trei luni, se va lucra într-o fermă ecologică, unde li se asigură cazare şi facilităţi. Se plăteşte cu 1 euro brut per kg de căpşune recoltate. Persoanele pot aplica atât direct, prin intermediu site-ului instituţiei sau cu ajutorul colegilor de la Eures. Pentru Danemarca, selecţia se va face la Oradea”, a conchis directorul adjunct, Ana Maria Niculescu.

Oportunitatea surâde şi absolvenţilor de liceu

Facultate mai poate aştepta, spun unii dintre absolvenţii de liceu pentru că studiile costă şi au nevoi de bani. Nu îşi doreşte neapărat să lucreze în agricultură, dar orice alternativă merită analizată. Nu am mai plecat, este pentru prima oară. Am absolvit Colegiul Tehnic nr. 2, şi nu am găsit de muncă. Este o ocazie să plec afară la muncă prin Eures, nu altfel, prin firme fantomă. Am găsit un exemplu pe net, unde se cerea plata a 30 de milioane”, a declarat băiatul.

Tânărul a spus că va reveni cu actele necesare după care va aştepta ca norocul să-i surâdă până la capăt. Cu limba engleză se descurcă, iar culesul căpşunilor nu i se pare o muncă imposibilă. Atâta timp cât merge cu forme legale şi are parte de condiţii decente şi un salariu pe măsura efortului, nu se dă înapoi.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Comentarii recente